19 Ağustos 2015 Çarşamba

1–3 Yaş Çocuk Gelişimi ve Beslenmesi


Çocuğun ilk yaşının öncesi ve daha sonrasındaki beslenmesinde fazla bir fark yoktur. Ancak ilk yaşlardaki ile beş altı yaşları arasındaki beslenme alışkanlıklarını da önemli ölçüde farklılıklar vardır. Küçük yaştaki çocuğun diş yapısı gibi özellikleri, davranışları istekleri, yapmak istedikleri çelişkilidir ve uyumsuzdur. Bu nedenledir ki ilgi ve alakaya muhtaçdır. Kendi başına bırakılmaması, denetim altında tutulması ve beslenmesi bu sergilemiş olduğu davranışlara göre düzenlenmelidir. 1–3 yaşındaki çocukların beslenmesi şu esaslara göre belirlenmelidir.

Çocuğun yaşı ilerledikçe besin çeşitliliği ve miktarı arttırılmalı, yiyecekler çocuğun diş yapısına uygun olarak seçilmelidir. İlk yaşlarda yiyeceklerin önemli kısmını yumuşak besinler oluşturur. Sırası ile besinlere taneli katı ve sert besinler eklenmelidir. Öğünleri ise çocuğun davranışlarına göre düzenlenmelidir. Çocuğun yemesine uygun ortamlar ve gereksiz engellemelerden kaçınılarak yardım edilerek beslenmesi sağlanır. Çocuğun temel ilkeler bağlı kalması besin guruplarından yeterince vermek çocuğun gelişimi ve kişisel özelliğine göre düzenlenmelidir.

Çocuğun yaşı ilerledikçe ihtiyacı olan besin miktarı da artmaktadır. Ancak çoğu yetişkin kendi yedikleri besinlerle karşılaştırıp çocuğun yediğini genellikle az bulmaktadır. Yetişkinler bu konuda çocuklarını zorlamaları ters sonuçlar almalarına yol açar. Bazı çocuklar ise yaşlarının gerektirdiğinden fazla besin alarak küçük yaşta obezite ile karşı karşıya kalıyorlar. Yetişkinlere ise bu durumda çocuğunun yeme alışkanlığını düzenlemek düşmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder