7 Ağustos 2015 Cuma

Farenjit Nedir? Farenjite Ne İyi Gelir ?


Farinksin akut iltihabıdır.

Genellikle nedeni virüslerdir. Ancak A grubu B-hemolitik streptokok, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia, pneumoniae veya diğer bakterilere bağlı olarak da gelişebilir. Yutkunmakla boğaz ağrısı ve duyarlılığı ile kendini belli eder. Gonore ve diğer cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklarda görülen farenjit de mevcuttur.

Sadece fizik muayene bulgularına dayanarak viral farenjiti bakteriyel farenjitten ayırmak zordur. Her ikisinde de farinks mukozası hafifçe vaskülarize veya çok iltihaplı, pürülan akıntı ve membran ile örtülü olabilir. Ateş, servikal adenopati, lökositoz hem viral hem de streptokoksik farenjitte görülür fakat streptokoksik farenjitte daha belirgin olabilir.

Tedavi

Rahatsızlığı gidermek için asetaminofen verilir ve istirahat önerilir. Bakteriyel infeksiyonu düşündüren klinik kanıtları olan hastalarda genellikle A grubu B-hemolitik streptokok kültürünün sonuçları beklenirken antibiyotik tedavsine başlanır. Öncelikle romatizmal ateşi önlemek amacıyla grup A streptokoksik farenjitte 10 gün süreyle 6 saat arayla oral yoldan 250 mg penisilin V verilir. Alternatif olarak parenteral penisilin G benzatin, oral eritromisin veya birinci kuşak sefalosporinler kullanılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder