5 Ağustos 2015 Çarşamba

Rinit Alerjik Nezle Nedir ? Teşhis ve Tedavi


Nazal mukozanın ödemi ve vazodilatasyonu, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır.

Akut rinit, soğuk algınlığının en sık rastlanan bulgusudur. Akut rinit ayrıca streptokok, pnömokok ve stafilokok infeksiyonlarına bağlı olarak gelişebilir. Kronik rinit genellikle subakut inflamatuar veya infeksiyöz rinitin uzaması şeklindedir ancak sifiliz, tüberküloz, rinoskleroma, rinosporoidoz, layşmanyazis, blastomikoz, histoplazmoz ve leprada görülebilir. Bu hastalıkların tümünde granülom oluşumu yumuşak doku, kıkırdak ve kemik yıkımı vardır. Bunların sonucu olarak hastalarda burun tıkanıklığı, pürülan burun akıntısı, sık kanama yakınmaları vardır. Rinoskleroma, lamina propriada endüre iltihabi dokuya bağlı olarak ilerleyici burun tıkanıklığına neden olur. Rinosporoidoz kanamalı polipler ile kendini belli eder.

Teşhis ve Tedavi

Akut bakteriyel rinitin tanı ve tedavisi, etkenin tanınması ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesine dayanır. Yedi günden fazla olmamak üzere 3-4 saat arayla % 0.25 topikal fenilefrin ya da 4-6 saat arayla oral yoldan 30 mg psödoefedrin gibi sempatomimetik aminlerle vazokonstriksiyon sağlanması burun tıkanıklığını giderir.

Kronik rinitin tanısı, neden olan mikroorganizmanın kültür ve biyopsisi ile konur. Tedavide etken mikroorganizmaya karşı etkili antimikrobiyal ilaçlar kullanılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder