14 Ağustos 2015 Cuma

Meme Kanseri Yazı Dizisi 2.Bölüm


Meme Kanseri Nedir? 

Meme kanseri meme dokusunu oluşturan hücrelerin anormal çoğalması sonucunda meydana gelmektedir.vücüdumuzdaki tüm hücrelerin çekirdeğinde hücrelerin çoğalmasını sağlayan ve onları kontrol altında tutan genler bulunur.radyasyon,çevresel faktörler ve mikroorganizmalar gibi bir çok nedenlerle bu genler anormal çoğalmaya başlarlar ve vücutta fazla bir doku oluştururlar buna tümör adı verilir.eğer bu tümördeki hücreler başka yere gitmeye çalışırsa kanser adını alır.sadece bulunduğu yerde kalırsa selim tümörler denir. Meme kanseri belirtileri

Meme Kanserinin Belirtileri ;

memenin bir bölümünün yada tümünün şişmesi,memede ele kitle gelmesi(en sık görülen belirtidir),meme cildi ve meme başının kalınlaşması,cildde kızarıklık,meme cildinde portakal kabuğu görüntüsü oluşması,meme başının herhangi bir yöne yada içeriye çekilmesi,kanlı akıntı gelmesi,koltuk altında kitle oluşması en çok görülen belirtilerdir.

Risk Grupları

Bir memesinde daha önce meme kanseri olanlar,şişmanlarda,yakın akrabasında meme kanseri olanlar,çok fazla sigara ve alkol kullananlar,rahim yada kalınbağırsağında kanser olanlar daha çok risk grubundadırlar.

Meme Kanserinin Erken Teşhis Nasıldır?

Meme kanserinde erken tanıma için 3 tane yol vardır.bu yollardan ilki meme muayenesidir.bayanların adet döneminden sonra, kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.ikincisi doktor muayenesidir yılda bir 20-40 arası yaşlar 1 ile 3 yıl arasında en az bir kere doktora gitmeli,40 yaşından sonra her yıl 1 kez doktora gitmeli,üçüncü en önemli olan mamografidir.40 yaşından sonra her yıl 1 kez mamografi çekilmesi gerekir. Mamografi sayesinde meme kanserinden ölenlerin sayısında %35 azalma görülmüştür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder