27 Şubat 2015 Cuma

Hamilelikte Düşük Yapma Nedenleri



Hamilelikte düşüğün bir çok nedeni vardır.  Bir çok bebek bekleyen anne babanın kabusu olan düşük maalesef küçük kazalardan tutunda genetik rahatsızlıklara kadar bir çok nedenden olabiliyor.
Genetik rahatsızlıklar düşüğün başlıca sebebidir. Kromozom bozuklukları en büyük etkendir ve annenin yaşı arttıkça bu risk artar.

Anne karnında bebeğin ilk dönemlerine embriyo denir. Embriyoda sakatlık varsa anne onu yabancı zararlı bir madde olarak hisseder ve vücuttan atar.Ve maalesef düşük meydana gelir.
Anne kanında anne ve bebek arasındaki bağa(kordona) göbek bağı denir ve bebek tüm ihtiyaçlarını bu kordon sayesinde anneden karşılar. Eğer bu kordonda bir anormallik varsa eğer bebek gelişemez yeterli besinini , oksijenini vs alamaması durumunda bebek ölür ve düşük meydana gelir.
Anne rahminde meydana gelen şekil bozukluğu , tümör , myom , daha önceden geçirmiş ameliyat izleri bebeğe zarar verir ve bebeğin düşmesine neden olabilir.
Hamilelikte bakım çok önemlidir. Hamileyken geçirilen rahatsızlıklar (kabakulak , kızamık , sarılık vs) bebeğin düşmesine neden olabilir yada bebeğin sakat doğmasına neden olabilir.
Annenin kronik hastalıkları düşüğe neden olabilmekte.(şeker..)
Annenin hormonal yetersizlikleri sebebiyle bebekte düşük olabilir. Misal progesteron hormonunun eksikliğinden bebek zarar görebilir.
Düşme , elektrik çarpması , ve ya şiddete maruz kalmak gibi küçük kazalarla gebe kadın düşük yapabilmektedir.
Gebe kadının kendine dikkat etmesi herşeyden önemlidir. Çocuğun düşmemesi için ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için kendini zararlı alışkanlıklardan korumalıdır. Sigara alkol uyuşturucu maddeleri bebekte düşüğe yada sakatlığa neden olmaktadır.
Rahim ağzındaki gevşeklik problemi olan bayanlarda düşük riski vardır. Gevşeklik nedeniyle rahim bebeği tutamayabilir.
Bazı ışınlar , radyasyon , beslenme bozuklukları , kan uyuşmazlıkları , sperm bozuklukları  düşüğün nedenleri arasında yer almaktadır.

Bazı gebeliklerde kan uyuşmazlığı görülmektedir. Kan uyuşmazlığı misal annenin kan grubunun negatif babanın pozitif olması durumunda görülür. Bu gibi durumlarda bebeğin kan grubu da eğer babanınkiyle aynı yani pozitif ise doğum sırasında annenin alyuvarları bebeği yabancı bir madde (düşman mikrop vs) sanar ve bebeği öldürmeye çalışır. Bunun sebebi annenin negatif ve vücudundaki bebeğinde negatif kan grubuna sahip olmasıdır. Bu gibi durumlarda doktorunuz Anti-D iğnesi yapacaktır. Böylece anne bebeği yabancı olarak görmeyip normal bir doğum yapmanız sağlanacaktır.Eğer babanın kan grubu negatif annenin pozitifse yada ikisinin kan grubu da aynıysa hiç bir sorun olmayacaktır.

Eğer düşük yaptıysanız kürtajla gelen parçanın patolojik laboratubara götürerek incelenmesini isteyiniz. Böylece problemi bilir 2. gebeliğinize tedavi olabilirsiniz.

Ve son olarak düşük yapmanız ve bir çok kez düşük yapmanız bir daha ki gebeliğinizde de düşük yapacaksınız anlamına gelmez. Birçok kez düşük yapmanız bebek sahibi olamayacaksınız anlamına gelmez. Yapmanız gereken hekiminize güvenip , doktorunuzun tavsiyelerine uymaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder