21 Temmuz 2015 Salı

Akdeniz beslenmesiyle mutlu kalın!

Araştırmalar, sebze, meyve, kabuklu yemiş ve balık rejiminin depresyondan koruduğunu gösteriyor

Akdeniz diyetinin sağlığa faydalarına dair hâlâ ikna olmadınız mı? Şimdi bu diyeti uygulamak için bir nedeniniz var: sizi mutlu ediyor! Araştırmacıların tespitine göre, Akdeniz’i çevreleyen ülkelerde tüketilen klasik malzemelerin -sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, sağlıklı hububat ve balık- bulunduğu bir beslenme şekli olan insanlarda depresyon gelişme riski daha az.
Akdeniz ülkelerinde zihinsel rahatsızlıklar kuzey Avrupa’dakinden daha az görülüyor ve bilimadamları, bunun altında beslenme tarzının yattığına inanıyor. İngiltere’nin kasvetli gökyüzüne alışkın insanlar, hava durumunun ruh hali üzerinde büyük etkisi olduğunu düşünebilir. Ama araştırmacılar, çalışmalarını, klasik Akdeniz diyetine katı sadakatiyle karşılaştırılan, İspanya’da yaşayan İspanyollarla sınırlayarak bu etkiyi düzeltti.
Önceki çalışmalar, yüksek düzeyde tekli doymamış yağ asitleri içeren, zeytinyağının depresyona karşı koruyucu olabileceğini gösterdi. İspanya Pamplona’dan, Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesi ile Navarra Üniversitesi kliniğinden araştırmacılar 10.000 katılımcıya ne yediklerini sordu ve bunları yakınlıklarına göre Akdeniz diyetinin dokuz bileşenine göre sıraladı. Yazarlar, Genel Psikiyatri Arşivleri’ne “Akdeniz beslenme biçimine daha iyi bir bağlılığın, depresyonun görülmesinin engellenmesine yardımcı olan belirli mekanizmalar iyi bilinmiyor.” yazdı.
Beslenmenin bileşenleri, tümü depresyon gelişimini azaltma şansı olan durumlar olan, kan damarı işlevini geliştirebilir, iltihaplanmayla savaşabilir, kalp krizi riskini azanltabilir ve oksijene ilişkin hücre tahribini onarabilir. “Fakat genel beslenme modelinin rolü, tek tek bileşenlerin etkilerinden daha önemli olabilir. Akdeniz diyet düzenindeki, yeterli miktarda omaga üç yağ asitinin diğer doğal doymamış yağ asitleri ve zeytinyağı ve kabuklu yemişlerin, flavonoidlerin ve meyve ve yiyecek olarak kullanılan diğer bitkilerden diğer bitkisel ilaçların antioksidanları ve doğal folik asitlerin ve diğer B vitaminlerinin büyük miktarlarının sinerjik bileşimlerinin depresyona karşı korunmak için ciddi çaba sarf etmesi olasıdır.” diyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder