19 Temmuz 2015 Pazar

Yirmilik dişleri ne zaman çektirmek gerekir?


Diş doktorum, sorun oluşturmamasına karşın, yirmilik dişlerimi çekmeyi önerdi. Yirmilik dişlerin çekilmesi gerekli mi?
Eğer yirmilik dişleriniz aşağıda sıralanan özellikler dahilinde ise dişlerin alınması gerekli değildir;

  • Sağlıklı
  • Tamamı çıkmış, tamamen gelişen
  • Zıt taraftaki dişe ve kendi konumuna doğru düzgün pozisyonda olan

Çoğu zaman, yirmilik dişler ağzınızın en gerisinde olan üçüncü azı dişleri – probleme neden olacak ve düzgünce gelişecek alana sahip değildirler.

Yirmilik dişler

Tamamen gelişen yirmilik dişler çene içinde çeşitli açılardan gelişebilir, hatta bu gelişme bazen yatay olarak devam edebilir.

Bazı durumlarda bir yirmilik diş kısmen diş eti ile ortaya çıkıyor. Diğer durumlarda ise tamamen gizli kalabiliyor. Normal olarak ortaya çıkamayan yirmilik dişler, çenenizin içinde gömülür, hapsolur.
Gömülü dişleri önleyebilmek için, çoğu diş hekimi yirmilik dişler çok fazla gelişip büyümeden alınmasını önerirler. Eğer kişi gençse çoğu diş hekimi yirmilik dişleri aldırmanın, ameliyattan daha iyi ve daha hızlı bir kurtarma olduğuna inanırlar.
Bunun nedeni problemlere sebepsiz yere ve ağızda köklü hale gelmeden önce, çoğu gencin yirmilik dişlerinin sıkışmış olmasıdır.
Yirmilik dişler Amerikan Diş Derneği’ne göre ancak şu şartlarda çekilebilir;
Yirmilik dişler diş etinde bölüm bölüm ortaya çıkabilir. Bu pericoronitis bir bakteriyel enfeksiyon riskini arttırabilir.
Ortaya çıkan yirmilik dişler çapraşık hale gelip diğer dişlere hasar verebilir.
Henüz çıkmayan yirmilik dişlerin etrafında bir sıvı kesesi (kist) meydana gelip , dokuya veya kemiğe zarar verebilir.
Yirmilik dişleri aldırma kararı her zaman net değildir. Yirmilik dişinizin poziyon ve sağlığı hakkında en doğru karara varabilmek için diş hekiminizle görüşmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder