14 Temmuz 2015 Salı

Fazladan Kalori Yakmak için Tavsiyeler



Kilo kaybetmenin tek yolu, aldığınızdan daha çok kaloriyi yakmanızdır. Günlük yaşantınızda yapacağınız bazı değişiklikler ile az da olsa ekstra kalori yakabilirsiniz.

Et ve süt ürünlerini aşamalı olarak azaltıp sebze tüketimine ağırlık vererek yemek sonrası yaktığınız kalori miktarını arttırabilirsiniz. Vücudunuz, yediğiniz yemekleri sindirebilmek için günlük olarak yaklaşık 200 kalori yakmaktadır. Lifli meyve-sebze ve az yağlı et tüketen insanlar, yediklerini sindirmek için daha fazla kalori yakarlar. Ancak ne yediğinizden bağımsız olarak; yemeklere ekleyeceğiniz 5 gramlık acı biber sosu, yemekten sonraki 2 saat boyunca metabolizma hızınızı %12-20 oranında arttıracaktır. Bu, biberin acı olmasına sebep olan bir etken maddeden kaynaklanmaktadır.

Buzlu su için. Suyu ne kadar soğuk içerseniz o kadar çok kalori yakarsınız. Çünkü vücudunuz, içtiğiniz soğuk suyu ısıtmak için enerji harcamak zorunda kalacaktır. Günde 8 su bardağı ılık su içmek yerine 8 su bardağı buzlu su içerseniz, fazladan 70 kalori yakmış olursunuz. Aslında bu yöntem sadece su ile değil, kalorisi olmayan her hangi bir soğuk içecekle de uygulanabilir. Ancak su içerken de aşırıya kaçmamak gerekir çünkü su zehirlenmesi denilen bir şey var.

Kahve için, ancak şeker ve krema kullanmayın. Kahvenin içinde bulunan bir uyarıcı olan kafein, sizin daha fazla hareket etmenize ve bu sayede kalori yakmanıza yardımcı olacaktır. Yemekten sonra tüketilen 250 miligramlık kafein, sindirim için harcanan kalori miktarını %10 oranında arttıracaktır. Aynı şekilde yeşil çay da benzer etkileri göstermektedir. Yani, yemekten sonra soda veya kalorili bir içecek yerine bir fincan kahve veya yeşil çay için. Kafein tüketimininde aşırıya kaçmayın. Günde en fazla 3 fincan yeter de artar bile.

Kımıldayın. İstatistiklere göre, obezite sorunu yaşayan insanlar günde ortalama 150 dakika daha az hareket etmektedirler. Kımıldamak denilen bu ufak çaplı fiziksel hareketler (ayak sallamak, parmakları hareket ettirmek, saçla oynamak vs.) günde fazladan 350 kalori yakmanızı sağlayabilir. Bu da yılda 5 ila 15 kilogram demektir! Hatta bu hareketleri arttırarak bir saatte 100-150 kalori yakabilirsiniz.Yapabileceğiniz bazı hareketler:

Oturmak yerine ayakta durmak %50 daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Telefonda konuşurken, bilgisayar kullanırken ya da kitap okurken ayakta durun.
Bir saat boyunca volta atmak yaklaşık 90 kalori yakmanızı sağlar. Telefonla konuşurken volta atmayı alışkanlık haline getirin.
Otururken ayaklarınızla tempo tutun. Bir saat boyunca bu hareketi yapmanız durumunda fazladan 60 kalori yakarsınız.
Yaktığınız kalori, vücudunuzdaki kas miktarıyla orantılıdır. Günlük 20-30 gram fazladan protein alıp, 10 dakikalık kas geliştirme egzersizi yaparsanız kas kütleniz zaman içinde artacaktır. Bu da dinlenirken yakılacak kalori miktarını arttıracaktır.

Titreyin. Titremek kalori yakmanızı sağlar, dolayısıyla kışın dışarıda ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar çok kalori yakarsınız. Titremeseniz bile soğuğa maruz kalmak %3-7 oranında daha fazla kalori yakmanız için yeterli bir sebeptir. Çünkü vücudunuz kendini ısıtmaya çalışacak ve bunu kalori yakarak yapacaktır. Ancak aşırıya kaçarsanız, bu fikir hasta olmanıza sebep olabilir.

UYARILAR

Yukarıdaki tavsiyelerin hepsi kolayca uygulanacak tavsiyeler değildir. Örneğin; kafein, metabolizma hızınızı arttırmada size yardımcı olurken, aşırı tüketilmesi halinde sağlığınıza zarar verebilir.
Diyet yapmak ve kilo vermek istiyorsanız, öncelikli olarak doktorunuz veya diyetisyeniniz ile görüşmeli ve onların profesyonel görüşlerini almalısınız. Bu yazıdaki tavsiyeler sadece küçük etkileri olan fikirlerdir, kapsamlı bir kilo verme planı değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder