4 Temmuz 2015 Cumartesi

Kıl Dönmesi Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır ? Sebepleri Nelerdir ?


Biyolojik adı Pılonıdal Sınus olan, halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen bu hastalık; bir beze içerisinde kıl toplanması anlamına gelir. Özellikle kuyruk sokumunda çoğunlukla meydana gelen bu hastalık, göbek ve koltuk altı bölgelerinde de görülebilir. Çoğunlukla erkeklerde görülen bu hastalığa zaman zaman bayanlarda da rastlanabilir.

Kuyruk sokumunda ağrı, şişlik ve akıntı ile kendini gösteren bu hastalığa onlarca tedavi yöntemi tanımlanmıştır. Laser uygulamasıyla içerdeki maddelerin çıkarılması ya da doku kaydırılması popüler yöntemlerdir. Tedavi seçiminde en önemli nokta, en az riskli olan çözüm yolunun seçilmesidir. Apse olduğunda halk tarafından tavsiye edilen kremlerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Apse olmayan hastalardaysa vücut temizliğine dikkat edilmesi, bölgedeki kılların uzaklaştırılması, oturuş pozisyonuna dikkat edilmesi gerekir.

Kıl dönmesi hastalığına yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oturuş pozisyonudur. Oturuş pozisyonu kuyruk sokumu üzerine olmamalıdır. Özellikle mesleği masa başında olan insanların oturuş pozisyonuna çok dikkat etmesi gerekir. Otobüs şoförleri, bilgisayar başında çalışanlarda oturuş pozisyonundaki yanlışlıklarla çokça kıl dönmesi görülür. Bunların dışında bisiklet sürerken de oturuş pozisyonunda yapılan hatalar bu hastalığa neden olmaktadır. Ayrıca at binen insanlarda da oturuş pozisyonunun yanlış olması bu hastalığa neden olmaktadır. Oturuş pozisyonunda yapılan bir diğer yanlışlık da yayılarak bel üstüne oturmaktır. Bu da kıl dönmesi hastalığına yol açan bir durumdur. Genel olarak temizliğe ve oturma şekline dikkat edilmesi gerekmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder