22 Temmuz 2015 Çarşamba

Kalori Nasıl Yakılır? Kolay Kalori Yakma Yöntemleri


Metabolizmanın kiloyla nasıl bir bağlantısı olduğunu keşfedin. Yavaş metabolizmanın ardındaki gerçek ve daha fazla nasıl kalori yakılabileceği hakkında fikir edinin.
Büyük olasılıkla, insanların yavaş metabolizmalarından dolayı kilo problemi yaşadıklarını duymuşsunuzdur. Peki bu ne anlama geliyor? Asıl sorun gerçekten metabolizma mıdır? Daha fazla kalori yakmak için metabolizmayı hızlandırmak mümkün müdür?

Metabolizmanın kiloyla bağlantılı olduğu gerçeğinin yanı sıra, bu sizin düşündüğünüz gibi olmayabilir de. Aslında herkesçe bilinenin aksine, yavaş metabolizma kilo almada nadir etkisi olan bir sebeptir. Metabolizmanın vücudunuzun temel enerji ihtiyacını etkilemesinin yanı sıra, kilo alımınız yediğiniz yemekle ve tükettiğiniz sıvılarla ve fiziksel aktivitelerinizle alakalıdır.

Metabolizma: Besini Enerjiye Dönüştürme

Metabolizma, gün içerisinde tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri enerjiye dönüştüren bir sistemdir. Bu karmaşık biyokimyasal oluşum süresince, yiyecek ve içeceklerdeki kaloriler vücudunuzun (sisteminizin) işlemesiyle açığa çıkan enerjinin ihtiyaç duyduğu oksijenle birleşir. Siz uykudayken bile vücudunuz nefes almak, kan dolaşımını sağlamak, hormon seviyelerindeki iniş çıkışları dengelemek ve yeni hücre oluşumu gibi saklı fonksiyonlar için enerjiye ihtiyaç duyar.
Bu fonksiyonları yerine getirebilmek için vücudunuzun sahip olduğu kalori miktarı sizin temel metabolik oranınız olarak bilinir. Bunu birçok faktör belirler:
  • Vücut ölçü ve orantınız: vücut ölçüleri normalin üzerinde olan ve kas yapısı fazla olan insanlar uykuda bile daha fazla kalori harcarlar.
  • Cinsiyetiniz: erkekler bayanlara oranla daha az yağ miktarı ve daha çok kas yapısına sahip olduklarından erkeklerdeki kalori harcaması daha fazladır.
  • Yaşınız: yaş ilerledikçe kas yapınız zayıflamaya ve dolayısıyla yağ oranınızın artmasına sebep olduğundan daha az kalori yakarsınız.
Vücudunuzun temel ihtiyaçları için gerekli olan enerji istikrarlı bir biçimde oluşur. Temel metabolik oranınız her gün %60 ila %70 arasındadır.

Metabolizma ve Kilo
Yavaş metabolizmanızı kilo aldırmakla suçlamak size yine mantıklı geliyor olabilir. Metabolizmanız doğal bir oluşum olduğundan, bünyeniz bunu bireysel ihtiyaçlarınızla dengede tutmaktadır. Sözde sağlıklı açlık diyetleri uyguladığınızdan, vücudunuz bu tarz fonksiyonları yavaşlatıyor ve kalorileri daha sonra kullanmak için depoluyor. Sadece bazı nadir durumlarda vücudunuz metabolizmayı yavaşlatan bazı medikal problemlerden dolayı kilo almaktadır. Örneğin, tiroid hormonunuzun yavaş çalışması gibi.

Ne yazık ki kilo aslında yakabileceğinizden çok fazla kalorili ürünler tükettiğiniz için alınmaktadır. Yani kilo vermek için gün boyunca tüm aktivitelerinizle yakabileceğiniz kalorinin miktarını artıracak daha az kalorili ürünler tüketerek enerji açığı oluşturmalısınız.
Fiziksel Aktivite ve Metabolizmanın Yakından Takibi
Metabolizma hızınız üzerindeki kontrolü elde edemeseniz bile günlük fiziksel aktivitelerinizle ne kadar kalori yakabileceğinizi kontrol edebilirsiniz. Ne kadar aktif olursanız o kadar kalori yakarsınız. Aslında, ‘benim metabolizmam oldukça hızlı’ diyen biri aslında çok aktiftir.

Daha fazla kalori yakmak için;
  • Düzenli egzersizler: aerobik egzersizler yürüyüş, bisiklete binme ve yüzmeyi içeren egzersizlerdir. İlk etapta günlük aktivitelerinizin arasına 30 dklık egzersiz eklemeyi ihmal etmeyin. Eğer amacınız kilo vermek ve fit bir vücuda sahip olmak ise egzersiz sürelerinizi artırabilirsiniz. Gün içinde uzun süre egzersize ayıramıyorsanız egzersiz süresini 10dklık dilimlere bölebilirsiniz. Unutmayın, ne kadar aktif olursanız o kadar çok yarar elde edersiniz.
  • Ağırlık çalışmaları: ağırlık kaldırmak gibi çalışmalar önemlidir. Çünkü ilerleyen yaşla eriyen kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olur ve kaslar yağlardan daha çabuk eridiği için kas gelişimi kilo vermede önemli bir rol oynar.
  • Yaşam biçimi aktiviteleri: herhangi bir ekstra hareketlilik kalori yakmanıza yardımcı olacaktır. Her zaman bir öncekinden daha fazla yürüme ve egzersiz yapmaya özen gösterin. Daha fazla kalori yakmak için asansör yerine merdivenleri tercih edin, arabanızı daha uzağa park edin. Ayrıca bahçe işleriyle uğraşmak, araba temizlemek ve ev işleri gibi aktiviteler daha fazla kalori yakmaya ve dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olur.
Kilo vermek ya da kalori yakmak için diyet ürünleri kullanmanıza gerek yok. Metabolizmayı hızlandırdığı söylenen ürünler fayda sağlamak yerine aldatmacadır. Hatta bazı ürünler kötü sonuçlar ve yan etkilerle sonuçlanabilir. Bu tarz ürünleri doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Kilo vermenin sihirli bir yöntemi yoktur. Kilo vermek ancak ve ancak düzenli egzersiz ürün tüketimine dikkatle mümkündür. Yakabileceğinizden daha az kalori alın ve kilo verin. Fakat egzersiz ve diyetle belli bir süre aşımından sonra kilo veremediğinizin farkına vardıysanız mutlaka doktorunuza başvurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder