3 Temmuz 2015 Cuma

Sıcak Havalarda Besin Zehirlenmesi


Yaz aylarının gelmesi ve aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte bazı sağlık sorunları kendilerini göstermeye başladı bile. Özellikle sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken önemli rahatsızlıklardan birisi de besin zehirlenmeleridir.

Özellikle yaz aylarında karşılaştığımız toplu besin zehirlenmeleri kesinlikle ihmalden kaynaklı olmalıdır. Kişiler beslenmelerinde bazı durumlara dikkat ettikleri sürece bu durum ile karşı karşıya kalmayacaklardır. Bu toplu besin zehirlenmeleri genelde okul, otel veya işyeri gibi mekânlarda gerçekleşmektedir.

Uygunsuz ortamlarda üretilen veya saklanan yiyeceklerin tüketilmesi ile birlikte kişilerde bazı reaksiyonlar meydana gelmektedir. Bu yiyeceklerde bulunan mikrobun ürettiği zehir çoğu kişide ishal ve kusma gibi belirtilere yol açabilmektedir. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişiler bu durumu kolaylıkla atlatırken bazı kişilerde şoka kadar gidilebilir.

Açıkta satılan yiyeceklerin kolay ulaşılabilir ve ucuz olması nedeniyle çok fazla tercih edildiği bilinmektedir. Ancak açıkta satılan bu yiyeceklerde maalesef uygun saklanma koşullarına dikkat edilmemektedir. Bu yüzden yiyeceklerde mikroplar üremekte ve besin zehirlenmelerine yol açmaktadır. Genelde ucuz oldukları için tercih edilen bu yiyecekler çok büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Yaz aylarında tüketimi artan ve neredeyse her köşe başında karşılaşabileceğimiz dondurmalara dikkat etmek gerekiyor. Normalde dondurmada bulunan ancak gerekli miktarda olduğu için bizlere zarar vermeyen bazı mikroorganizmalar sıcağı gördükleri zaman üreyebiliyorlar. Elektrik kesintisi veya teknik arıza gibi durumlarda satıcıların da bu duruma dikkat etmesi gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder