15 Temmuz 2015 Çarşamba

Ergenlikte Sigara Kullanımı


Çocuğuna sigara alışkanlığını bırakması konusunda nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Ergenlik çağında sigara kullanmaya başlayan çocuklar muhtemelen ilerleyen yaşantılarında sigaraya bağımlı bireyler olarak hayatlarına devam edeceklerdir. Ergenlik çağında sigara kullanımından vazgeçmek için bazı bilgileri buradan elde edebilirsiniz.

Mayo Klinik Ekibi
Ergenlikte sigara kullanımı oldukça fazladır. Daha da önemlisi ergenlik çağında sigara kullanmaya başlayan çocuklar muhtemelen ilerleyen yaşantılarında sigara kullanan bireyler haline geleceklerdir. Eğer çocuğunuzun sigara kullandığını fark ederseniz, bunu dikkate alın ve hemen harekete geçin. Ergen sigara kullanımını ilk zamanlarında bıraktırmak, gelecekte sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemli bir adımdır.

KONUŞMAKLA BAŞLAYIN
İşe çocuğunuza sigara bırakması gerektiğini söyleyerek başlamalısınız. Bu, önemli bir atılımdır. Fakat, emirler, tehditler ve ültimatomlar bu konuda hiçbir sonuç vermeyecektir. Sinirlenmek yerine, meraklı ve destekleyici olun. Çocuğunuza onu neyin sigara kullanmaya yönelttiğini sorun. Çocuğunuz belki okuldaki ortamına ayak uydurmaya çalışıyordur ya da sigaranın onu rahatlatıp, stresten uzak kalmasına yardımcı olacağını düşünüyordur. Kimi zaman sigara kullanmak çocuğunuzun kendisini daha havalı ve büyümüş gibi hissetmesine sebep oluyordur.

ÇOCUĞUNUZU İLGİ VE ENDİŞELERİNİ SİZİNLE PAYLAŞMASI İÇİN TEŞVİK EDİN
Kanser ve kalp krizi gibi sigara kullanımının beraberinde getirdiği hastalıklar gerçektir. Fakat sigara kullanan ergenler, sigaranın zararlarının tam olarak empoze edildiği dersleri alamadıklarından, tüm bunların farkına varmaksızın sigara kullanımına devam etmektedirler. Bunun yerine, siz çocuğunuza sigaranın olumsuz yanlarını düşünüp düşünmediğini sorun.
Çocuğunuz size kendi fikirlerini belirttikten sonra, siz ona kendi düşüncelerinizi ifade edin. Çocuğunuzun haklı tavırlarını göz önünde bulundurarak şunları belirtin:
  • Sigara, kötü nefes alıp vermene sebep olur.
  • Sigara, kıyafet ve saçının kötü kokmasına sebep olur.
  • Sigara, dişlerinin ve el tırnaklarının sararmasına sebep olur.
  • Sigara, solgun ve sağlıksız görünmene sebep olur.
  • Sigara, aşırı ve yoğun öksürüğe sebep olur.
  • Sigara, seni enerjinden ve diğer aktivitelerini yapmaktan alıkoyar.
Ve ayrıca sigara kullanmak pahalı bir lükstür. Çocuğunuza haftalık, aylık ve yıllık sigara
bütçesini hesaplamasını söyleyin. Bu bütçeyi çocuğunuzun sevdiği şeylerle, elektronik aletler, kıyafet ve diğer gereksinimlerinin bütçesiyle kıyaslayın.

İYİ BİR ÖRNEK TEŞKİL EDİN
Ebeveyn olarak, çocuğunuz üzerinde önemli bir etkiye sahipsiniz ve hareketleriniz sözlerinizden daha çok etkilidir. Eğer sigara kullanıyorsanız, bırakın. Doktorunuzdan sigara bırakma meditasyonları ve diğer yöntemler hakkında bilgi edinin. Bu süreç içerisinde, evde, arabada ve çocuğunuzun yanında sigara içmeyin ve sigarayı çocuğunuzun görüp alabileceği yerlerde bırakmayın. Ona, sigara kullandığınız için ne kadar huzursuz olduğunuzu ve sigarayı bırakmanın neden bu kadar önemli olduğunu anlatın.

ÇOCUĞUNUZA, PLAN YAPARKEN YARDIM EDİN
Sigara kullanan ergenler, istedikleri her an bunu bırakabileceklerini iddia ederler fakat araştırmalar bunun doğru olmadığını kanıtlamaktadır. Aslında, ergenlik çağında sigara kullanmaya başlayan yetişkinler hiçbir zaman nikotine bağlı olduklarını kabul etmek istemezler.
Çocuğunuzla sigara bırakma konusu hakkında konuşurken, ona sigara kullanan arkadaşlarının hiç sigarayı bırakmayı deneyip denemediklerini sorun. Neden başarılı olduklarını ya da olamadıklarını anlamaya çalışın. Çocuğunuza, hangi sigara bırakma yönteminin daha yararlı olabileceğini düşündüğünü sorun. Bu konudaki kendi fikirlerinizi de ifade edebilirsiniz:
  • Bir Tarih Belirleyin: Çocuğunuzun belirli bir günde sigarayı bırakmaya başlamasını önerin. Final zamanı gibi stresli bir dönemde bu tarihi seçmesinden sakının.
  • Nedenleri Kağıda Dökün: Çocuğunuzun hangi nedenlerde dolayı sigarayı bırakmak istediğini listelemesine teşvik edin. Çocuğunuzun sigara krizi geldiğinde bunun motive edici bir unsur olduğunu göreceksiniz.
  • Sigara Kullanmayan Yeni Arkadaşlar Edinme: Çocuğunuza arkadaşlarını göz önüne alıp düşünmesini söyleyin. Acaba arkadaşları çocuğunuzun sigara bırakma çabasını destekliyorlar mı? Onlar da sigara kullanmayı bırakmayı deniyorlar mı? Eğer çocuğunuz nikotin ihtiyacını giderme hissine kapılıyorsa, onu başka aktivitelere yönelmesi konusunda uyarın. Sigara kullanmayan yeni arkadaşlar edinmesi, sigara kullanmayı bırakma konusunda istekli olamayan eski arkadaşlarından kurtulmayı kolaylaştıracaktır.
  • ‘Hayır’ Demeyi Öğrenmeli: Çevreden gelen sigara talepleri kaçınılmazdır her zaman için, fakat çocuğunuz bu talepleri kabul etmek zorunda değildir. İnsanlara karşı ‘hayır’ demeyi öğrenmesi konusunda yardımcı olun.
  • Aşırı Nikotin İhtiyacına Karşı Hazırlıklı Olun: Çocuğunuza yeterinde uzun bir zaman nikotinsizliğe alışmanın kolay olmayacağını hatırlatın. Bu yalnızca birkaç dakika sürüp geçecektir. Bir süre derin nefes almasını önerin. Şekersiz sakız, tarçın çubukları ve kürdanla bir şekilde ağzının boş kalmamasını sağlamasını önerin.
  • Destekleyici Bir Gruba Katılın: Yalnızca gençler için bazı hastaneler ve yerel kuruluşlar sigara bırakma konusunda çeşitli uygulamalar yapmaktadır. Ergen gruplar internet üzerinden de bu gruplara dahil olup aktif olabilirler.
  • Sigara Bırakma Kapsülleri Deneyin: Piyasada gençler için sigara bırakma kapsülleri olmasa da yetişkinler için olanlar gençlerde de işe yarayabilir. Çocuğunuzun doktoruna hangi seçeneğin daha uygun olabileceği hakkında danışın.
  • Hatalardan Ders Çıkarma: Eğer çocuğunuz bu süre içinde bir hata yaparsa, destekleyici olun. Şu ana kadar geçen süreçte yaptığı her şey için onu tebrik edin ve vazgeçmemesi konusunda destekçi olun. Çocuğunuza neyin buna sebep olduğunu sorgulaması için yardım edin ve bir sonraki sefere ne yapması gerektiğini hatırlatın.
Tüm bu süreçten sonra, çocuğunuzun başarısını kutlayın. Her sigarasız gün için en sevdiği yemeği, her sigarasız hafta için yeni bir kıyafeti ve her sigarasız ay için sigara kullanmayan arkadaşlarıyla güzel bir partiyi ödül olarak verin. Küçük ödüller ve olumlu yaklaşımlar, çocuğunuzun sigara bırakma konusundaki kararlılığını artıracak ve olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder