19 Haziran 2015 Cuma

Hipertansiyon Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Yüksek tansiyon, kan basıncının normal seviyesinin üstünde olmasıdır.Yüksek tansiyonun tıp dilindeki karşılığı ise hiper tansiyondur.

Ülkemizde her 3 kişiden birinde görülen ve gerekli önlem alınmadığı takdirde de vücudu içten içe kemiren bir rahatsızlıktır.Yüksek tansiyon nedenlerine göre; primer yüksek tansiyon ve sekonder yüksek tansiyon olmak üzere iki türlüdür. Primer yüksek tansiyon, hastaların büyük bir bölümünde görülen ve kesin sebebi bilinmeyen tansiyondur.

Bunlar; stres, şişmanlık, hareketsiz yaşam, yaş, cinsiyet, tuz, şeker hastalığı, sigara ve alkol kullanımı gibi çeşitli sebeplere bağlı olabilir.Sekondor yüksek tansiyonsa, belirli bir sebepten kaynaklanan tansiyondur.Bu sepepler de; hormonal bozukluklar, böbrek hastalıkları ve tümördür.Yüksek tansiyonun belirtilerini saymak istersek bunlar; ensede ağrı, çarpıntı ve nefes darlığıdır.

Yüksek tansiyonun tedavi yöntemleriyse, kişiden kişiye farklılıklar gösterir.
Yüksek tansiyonu tedavi edebilmek için öncelikle kan basıncı normal seviyeye indirilmeli.Bunun için de kişi beslenmesine dikkat etmeli.Aşırı kiloluysa bu kilolarını vermeye çalışmalı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı.Yine, sigara ve alkol kullanımı varsa derhal sonlandırılmalı.

Ayrıca bunlara ek olarak, her gün düzenli bir şekilde yapılacak yürüyüşlerin de tedaviye olumlu katkıları olacaktır.Yalnız yüksek tansiyon tedavisine başlayacak olanlar bu tedavi yöntemlerini bir bütün olarak görmeli ve bu doğrultuda tedavilerini sürdürmeli.Bu tedavi yöntemleri, hayatın her anında komplike ve istikrarlı bir şekilde uygulanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder