11 Haziran 2015 Perşembe
Trigliserit Nedir? Neden Ölçülür?
Trigliserit nedir? Trigliserit, üç yağ asidi ve bir gliserol bileşiminden oluşan doğal yağdır. Trigliserit hayvansal veya bitkisel olup, hayvansal trigliseritler normal sıcaklıkta (oda sıcaklığı) katı durumda, bitkisel trigliseritler normal sıcaklıkta sıvı durumdadırlar.
Trigliseritler besin ve enerjinin depolanmasıdır. Bunlar vücuda alınan ancak yakılamayan besinlerin fazlalarından, organların etrafında ve deri altında biriktirilerek oluşturulurlar.
Trigliseritin Görevleri Nelerdir?
- Vücut ısısını korur.
- Enerji deposudur.
- Organlar etrafında birikerek organları korur.
- Hücre zarının yapısına katılır ve esnekliğini arttırır.
- Yağda eriyebilen vitaminleri depolar.
Yüksek Trigliseritin Zararları Nelerdir?
- Kalp- damar hastalıkları,
- Damar sertliği,
- Beyin işlevlerinde aksaklık ve bundan doğan depresyon stres,
- Damar tıkanıklığı,
- Tansiyon dengesizlikleri.
Normal Trigliserit Değerleri
Aç durumdayken;
Erkeklerde 40–160 mg/dl
Kadınlarda 35–135 mg/dl
Bu değerlerin altı ve üstü değerler zararlıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder