7 Nisan 2015 Salı

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı ?


Beslenme alışkanlıklarımız elbette ki hayatımızın en önemli noktalarından birisini oluşturuyor. Ancak öyle zamanlar oluyor ki, söz konusu beslenme düzeni ve yediğimiz besinler hayatımızın merkezine oturabiliyor. Hamilelik dönemi, tam olarak bunu yansıtıyor. Çünkü bu dönem o kadar hassas bir dönem ki, anne adayları her yediği ve içtiği gıda maddesine dikkat etmek zorunda kalıyorlar. Sonuçta artık hiçbiri tek canlı değil; bir de bebekleri için besin tüketiyorlar.

Sadece hamilelikte değil, normal zamanlarda da beslenme durumu vücudun ağırlığına, enerji ihtiyacına ya da hareketlilik durumu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiyor. Hamilelik dönemini yaşayan hanımlar da, her ne kadar standart olsa da bir takım önemli unsurlara dikkat ediyorlar.
Hamilelik döneminde beslenme durumu ile ilgili olarak ilk bilinmesi gereken nokta, hiçbir besin grubunu ne geri plana, ne de sürekli ön plana almamak gerekiyor. Çünkü bu tip beslenmeler dengesiz beslenme sınıfına giriyor. Bu durum da bebekte zekâ geriliğine yol açabiliyor.

Hamilelik boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin yaklaşık % 60’lık kısmı karbonhidratlardan, % 20’lik kısmı proteinlerden ve kalan kısmı da yağlardan alınması gerekiyor. Bu oranlar dikkate alınarak bir beslenme planı yapılması lazım geliyor.

Gebelerin karbonhidrat ihtiyacı için en çok başvurdukları besin maddeleri, tam tahıllı ürünler, meyveler ve kuru baklagiller olmaktadır. Bu maddeler sağlık açısından oldukça yararlıdır.
Protein ihtiyacı için ise hamilelerin mutlaka günlük ortalama 200 gram et tüketmesi gerekmektedir. Et grubunun içinde kırmızı ve beyaz etler yer almaktadır. Örneğin tavuk, hindi ya da balık bu gruba girmektedir. Ayrıca, süt ve süt ürünleri de hem sağlık açısından, hem de protein açısından hamilelere faydası olan ürünlerdir.

Yağ tüketimi de bebek gelişiminde oldukça önemlidir. Kilo ya da başka sebeplerden dolayı yağ tüketimi azalırsa. Bebeğin fiziki ve akli gelişimleri hasar görebilir. Bu nedenle de tereyağı, bitkisel yağlar, mısır, zeytin gibi gıda maddelerinden hamilelerin tüketmesi gerekmektedir.
Hamilelik genelinde dengeli beslenme önemli iken, bu dönemde en çok görülen sıkıntının kabızlık olduğu ve bunun için de posalı gıdaların tüketilmesi gerektiği vurgulanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder