9 Nisan 2015 Perşembe

Haşere İlaçlamanın Önemi ve Kullanılan Yöntemler


Haşere ile mücadele aslında o kadar da basit bir konu değil. Aile bireylerinin sağlığını tehlikeye düşürmeyecek şekilde yapılması gereken ilaçlama yöntemleri haşere türüne göre farklılık gösterebilir. Peki nedir bu yöntemler ve nerelere uygulanır ?

Aslında bahar ve yaz aylarında hepimizin karşılaştığı bir sorundur haşereler… Kurtulmanın en önemli yolu ise gerekli hijyenik ortamın sağlanmasından geçer. Hijyenin çok önemli olduğu mutfak, tuvalet, banyo ve lavabolar haşerelerin en çok sevdiği yerlerdir. Çünkü her haşere türü aynı ortamda yaşamaz. Bazıları nemli ve kirli ortamları tercih ederken bazıları ise yemek artıklarının biriktiği yerler hoşuna gider. Dolayısıyla önce uzman bir kişi tarafından haşerenin türü belirlenmelidir. Unutulmamalıdır ki her haşere türü için kullanılacak ilaçlama yöntemi farklıdır. Haşerenin türüne göre bazen sıvı ilaçlar kullanılacağı gibi bazen de jel ilaçlar gerekebilir. Tabi buna karar verecek olan ise yetkili merci yani Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli onayı almış haşere ilaçlama şirketleridir. Bir diğer önemli bir husus ise kullanılan ilaçların güvenilirliği konusu. Öyle ki hizmeti veren firma Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli belgeleri almış olabilir fakat kullandığı ilaçlar mutlaka ziraat mühendisleri tarafından üretilmiş olmalıdır. Yani firmanın kendi ürettiği ilaçlar olmamalı.

Hangi İlaç Nerelerde Kullanılır?
Gelelim ilaç türlerine… Yukarıda bahsettiğimiz gibi haşerelere karşı kullanılacak ilaçları jel ve sıvı ilaçlar olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Jel ilaçlar özellikle ulaşılması zor yerler yani dolapların köşe yerleri, kenarlarda kalan boşluklar, duvar dipleri, bulaşık ve çamaşır makinesi ile buzdolabının arkasına uygulanır. Uygulama şırınga ile yapılır ve belirtilen yerlere küçük parçalar halinde bırakılır. Bulunduğu bölgede yoğun bir koku bırakan jel ilaçlar, haşereyi kendine çeker ve ilacın yenilmesinin ardından başarılı bir sonuç verir. Bir diğer ilaç türü ise sıvı ilaçlar. Bu ilaçları da kokulu ve kokusuz şekilde ikiye ayırabiliriz. Bunlardan kokusuz olan evinizin yüzey kısımlarına püskürtme yöntemiyle uygulanır. Bu yöntem özellikle insanların yoğun şekilde bulunduğu yerlerde tercih edilir. Kokulu sıvı ilaçlar ise sadece yüzey kısımlar değil her alana uygulanabilir fakat önemli tedbirler alınması gerekir.
Son olarak özetleyecek olursak, haşere ile mücadeleyi kesinlikle siz yapmayın! Konunun uzmanı haşere ilaçlama şirketinden çalışanlar gelsin, haşerenin bulunduğu yerleri ve türünü tespit ettikten sonra gerekli uygulamayı kendileri yapsın. Size düşen en önemli görev ise ilaçlama sonrası gerekli hijyenik ortamın sağlanmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder