1 Nisan 2015 Çarşamba

İmplant ile İlgili Genel Bilgiler


İmplant teknolojileri o kadar gelişti kişi, artık yediden yetmişe neredeyse her yaş grubu için uygulanabilen bir tedavi haline geldi. Dişlerimiz, vücudun dışında duran tek kemik yapısıdır. Ne yazık ki, aynı zamanda en az ilgilendiğimiz ve çoğunlukla ihmal ettiğimiz bir yapıdır bu. Zaman içerisinde bakımsızlık veya fiziki diğer nedenlerle dişler çürür, dökülür veya kırılır. Bu durumdan diş etleri de olumsuz şekilde etkilenir. Kanal tedavisi uygulanamayacak durumda olan dişler çekilir. Çekildikten sonra ise, bir protez kullanılması gerekmektedir, zira ağız içinde çene kemiğine dek inen bir boşluk bırakmak mümkün değildir. Böyle bir durum, enfeksiyonlara ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkartır. Oluşan bu boşluğu doldurmak için en sık kullanılan ve bilinen çözüm, genellikle takma dişlerdir. Ancak takma dişler, kullanılmaları kolay olmayan ve uzun ömürlü de olamayan protez çözümleridir.

Takma dişlerin her akşam ağızdan çıkartılması, özel ilaçlı sularda bekletilmesi ve düzenli olarak yapıştırıcısının yenilenmesi gerekir. Üstelik ne kadar ustaca yapılmış olurlarsa olsunlar, ağız içinde rahatsızlık yaratırlar. Nefes almayı ve konuşmayı dahi etkilerler. Ağız içinde daha uzun süre kalacak ve kişinin yaşam kalitesini düşürmeyecek bir protez ihtiyacı vardır. İşte implant’lar, bu amaçla geliştirilmiştir. Kişinin çene kemiği içine yerleştirilen titanyum vidalar, onun bir parçası haline gelirler ve ağızdan da bir daha çıkmazlar. İmplantlar kişinin hayatının geri kalan kısmında kişiye hizmet etmesi için üretilirler. Kalıcılık oranlarının %90 ile %95 arasında olduğunu düşündüğümüzde, bu amaca ulaştıkları söylenebilir.

İmplant tarihi çok eskiye gider. Diş yerine geçmek üzere diş köküne bir şey yerleştirme fikri çok eskidir ve hatta milattan önceye kadar uzanır. Bu amaçla altın, demir, çelik gibi maddeler kullanılmış ancak verim elde edilememiştir. Kişi vücudu bu materyalleri reddettiği gibi, sağlık sorunlarına da neden olmuştur. Modern implantlar titanyumdan yapılır ve herhangi bir reddetme ile sağlık sorunu oluşturmaz. Genel implant uygulaması, kişinin anestezi altında çene kemiğinin delinmesi ve bu deliğe titanyum vidanın yerleştirilerek üzerine protezin vidalanması şeklinde gerçekleşir. İyileşme süreci uzun olmasına rağmen, elde edilen başarı buna değer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder