3 Nisan 2015 Cuma

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Kürtaj, rahim içinde oluşan gebeliğin özel cerrahi yöntemlerle sonlandırılmasıdır. Kürtaj kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından sağlık merkezlerinde veya muayenelerde gerçekleştirilir.

18 yaşını doldurmuş ve evli bir kadının eşinin de onayı alınarak kürtaj işlemi gerçekleştirilir. Yasalar gereği kürtaj olayının yapılması için gerekli bir zaman vardır. En geç 10. haftaya kadar olan gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.

Kürtaj normal daha önceden normal doğum yapmış bayanlarda lokal anestezi ile yapılabilir. Diğer durumlarda ise uyutularak gerçekleştirilmektedir.

Gebelik haftası arttıkça kürtajın riskleri de artmaya başlar. Bu nedenle doğru bir karar vermek için erken davranılmalıdır. Gebelik bazı ilaçlar ile kürtaj olmadan sonlandırılabilir fakat Türkiye’ de bu ilaçların kullanımı yasal değildir ve bu ilaçların satışı yoktur.

Kürtaj sonrası 1 saat gözetim altında kalınması gerekir. Kürtajda kanam kontrolünün yapılması önemli bir unsurdur. Kürtaj sonrası ateş yükselmesi, aşırı ağrı ve aşırı kanama durumlarında doktora başvurulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder