14 Nisan 2015 Salı

Sıtma Hastalığı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? Tedavisi


Sıtma dişi anafel sivrisinekleri ile insana bulaşan ateşli hastalıktır. Hastalık titreme beraber yükselen ateş ile anlaşılır. Tedavisi mümkün olabilen bir hastalıktır.

Sıtma etkeni protozoonlar olarak bilinen tek hücreliler grubundan plasmodium cinsi asalaklardır. İnsan ya da başka bir omurgalıda eşeysiz çoğalan sıtma, anopholes cinsi sivrisineğin içinde eşeyli olarak üreyip omurgalı bir yerde yeniden hastalık yaratabilir. Sivrisinek sokması ile vücuda giren asalak karaciğere yerleşerek çoğalmaya başlar. Daha sonra alyuvarlara girer ve çoğalmaya devam eder. insan vücuduna giren bu asalağın çoğalma süreci eşeysiz üreme evresini meydana getirir. Sivrisinek kan emerken alyuvarlar da sindirim sistemini alır. Daha sonra alyuvarların eşeysiz üremesi görülür. Ateş nöbetleri başlar ve asalakların kana dağılması ile sıtma nöbeti başlar.

Sıtma sivrisineğin sokması ile ilk belirtilerin ortaya çıkma süresi 10 gün civarındadır. Kuartana sıtması ise 18 güne yayılabilir. En dikkat çeken belirtilerinden biri de üşümedir. Sıtma yaşanan bölge de başka enfeksiyonlar görülebilir. Kansızlık, kilo kaybı, karaciğer büyümesi ortaya çıkar. Sıtma hastası devamlı yatmalıdır. Kuvvetli besinler verilmelidir. İlaç tedavisi ile iyileşilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder