25 Mayıs 2015 Pazartesi

Diyabet (Şeker Hastalığı) Belirtileri, Sebepleri Nelerdir ?


Diyabetin gelişiminin birçok belirtileri çıplak gözle bile görünebilir. Eğer bu belirtilere zamanında dikkat ederseniz, hastalığın ağır sonuçlarına maruz kalmayabilirsiniz.

Diyabet yani Şeker Hastalığı artık global bir hastalıktır. DSÖ'ye göre dünyada yaklaşık 347 milyon insan diyabet hastasıdır, 2030 yılına kadar ise sayısı 530 milyonu bile geçebilir. Diyabet erken ölüm oranının önde gelen nedenlerinden biridir, çünkü çoğu zaman ampütasyon ameliyatlarına, görme yeteneğinin kaybolmasına, böbrek yetersizliğine ve kalp-damar hastalıklarının oluşmasına yol açar.

Obezite

Şekerli diyabet nedeni - kanda insülin hormonunun eksikliği sırasında oluşan glikoz maddesinin yüksek olmasıdır. Tip 1 diyabet süresi pankreas genellikle insülin üretimini durduruyor, tip 2 diyabet süresi ise insülin salgılanması bozulduğuna göre hastalık oluşturuyor. Belirtelim ki,% 90 hasta tam olarak tip 2 diyabet hastalığından muzdarip.

Kilo hücrelerin insüline karşı hassasiyetini düşürür ki, bu da 2. derece şekerli diabetinin gelişmesine yol açar. Kanda kalarak, glikoz damarları dağıtır ve insanlarda bunun sonucu kangren, infarktlar, insultlar oluşur.

Tatlıya yüksek talep ve iştahın artışı

Beyine beslenme için glikoz gerekir. Gıda alımından sonra kanda glikoz konsantrasyonu artar. Ama eğer insüline karşı duyarlılığı bozulmuşsa, glikoz beyine yetmez ve yağlı dokudan içyağı değiştirilir ki, bu da insülin direnci artırır. Beyin ise önceki gibi gıda, özellikle tatlı ister. Buna göre insan daha çok yer ve kilosu artar.

Kronik yorgunluk

Şekerli diabetin en bilinen sebeplerinden bir kaçı yüksek çalışma modu, uyku eksikliği, yanlış beslenme ve strestir. Ayrıca diabetin ilk belirtilerinden biri de, kaslar ve beyin yeterince glukoz almadıklarından dolayı yükselmiş yorgunluk hissi ve yorulma hisleridir.

Düzenli zayıflığa ve yüksek iştaha göre vücudunda diyabet gelişen insan daha az hareket eder, ağırlık artar .
Bu üç belirti kanda glikoz seviyesini ölçmek ve doktora başvurmak için ciddi sebeptir.
Ayrıca, diyabette başka semptomlar da vardır;

Yüksek susuzluk ve idrar ifrazının artması.

Kan glikozdan kurtulmak için, böbrekler gayretle çalışmaya başlar, bu yüzden insan sık sık özellikle geceleri tuvalate gitmeye mecbur kalır. Yüksek susuzluk ise sıvı kaybını egale etmek için yaşanan bir histir.

Yaraların geç iyileşmesi. 

Şekerin miktarı kan damarlarını zedeler, bu da yaranın yerine kanın girmesini zorlaştırır ve iyileşme süreci uzar.

Mantar enfeksiyonları (ayrıca, kadınların vajinal enfeksiyonlar). Zengin şekerli ortamda mantar ve bakteriler kendilerini çok rahat hissettikleri için çoğalmaya başlarlar.

Görme yeteneğinin aşağı inmesi,el ve ayaklarda uyuşma, yakma, tümörler ve ağrılar ise diğer belirtilerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder