10 Mayıs 2015 Pazar

Sağlıklı Beslenmede Sebze Meyve Tüketimi


Beslenme, büyüme ve yaşamın sürdürülmesi için gereken hayati bir faaliyettir. Hayati öneme sahip olduğundan gayet karmaşık bir içeriğe sahip olarak algılanabilir. Dengeli beslenmenin sağlık açısından da önemi buraya kadar dayanır. Beslenmeyi sadece çiğneyip tüketebileceğimiz ürünler olarak değerlendirmek gayet yanlış bir yaklaşım olacaktır.

Aslında hayat kaynağı olarak bizlere sunulmuş bir ücretsiz nimet sudur. Suyun vücuttaki dengeleyici rolü göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Kalsiyum dengesi, mineral dengesi, hormonal denge, taşıma sistemi, boşaltım sistemi bu listeyi uzatabiliriz. Fakat su olmadan hiçbir sistemin düzgün çalışamayacağını söylemek yeterli olacaktır. İnsan vücudunda beyin ve kasların %75’i sudan oluşuyor.

Günlük su ihtiyacı ise genel olarak tüketimle dengelenecek şekilde 2,5 litre olarak belirlenmiş. Bu yalnızca vücuttan sadece günlük atılan suyu telafi amacı ile hesaplanmıştır. Peki, bizler bu şekilde direk bu kadar suyu içmeli miyiz? İhtiyacımız olan suyu yan besinlerden çıkarmak da elimizde ayrıca hiçbir kalori riski yaşamadan günlük kalori ihtiyacı ile paralel giden bir şekilde. Sebze ve meyveleri es geçmemiz bu anlamda düşünülemez. Bileşimlerinin önemli bir bölümünün su olmasından dolayı günlük ihtiyacımızı pek çok faydası ile beraber sebze ve meyvelerden tedarik edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder