28 Mayıs 2015 Perşembe

Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri


Gıda zehirlenmelerinden kendinizi korumak için hijyen kurallarına uymak en önemli kuraldır.
İnsanların beslenmesi sırasında kullandıkları gıda ürünlerinin mikroplarla veya zehirli maddelerle kirlenmesi sonucu gıda zehirlenmelerinin gerçekleşmesi mümkündür. Ülkemizde son yıllarda zehirli maddelerle nedeniyle yaşanan gıda zehirlenmeleri hemen hemen görülmemekte ancak aynı sözleri çeşitli mikroplarla kirlenmiş besin alımı sonucu meydana gelen gıda zehirlenmeleri hakkında söyleyemeyiz.

Gözlenen gıda zehirlenmeleri çoğu zaman bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan mikropların gıda ürünlerine bulaşmasıyla oluşur.  Gıda ürünlerinin hazırlanması, salataların hazırlanmasında  hijyen kurallarına uyulmaması, örneğin doğrayıcı bıçak, doğrayıcı tahta, masa,buzdolabı zamanında iyi temizlenmezse, depolama kuralları bozulmuş veya kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmezse çok kolay gıda zehirlenmesinin gerçekleşmesi mümkündür. Ayrıca gıda ürünlerinin düzgün saklanılmaması sonucunda fare, sıçan ve sineklerle de kirlilik oluşabilir.

Yaz aylarında olağan oda sıcaklığında veya daha sıcak ortamda saklanan hazır yemeklerde mikropların hızlı gelişimi ve çoğalması meydana gelebilir.
Gıda zehirlenmelerinin toplu şekilde gerçekleşmesi son yıllarda, özellikle kırsal alanlarda ev koşullarında yapılan düğün, nişan, doğum günü törenlerinde görülmektedir. Böyle bir ortamda çok sayıda insanın aynı anda güvenli beslenmesinin düzenlenmesi çok zordur.

Yemeklerin hazırlanması sırasında ev ortamında hijyenik kurallara ve hazırlanmasını takip etmek mümkün olmayabilir ve yemeği hazırlayan kişilerin sağlık durumu (mikrop taşıyıcılığı, ellerin durumu) belirsiz olduğundan kirlenme olasılığı yüksek olur. Ürünlerin çokluğu yüzünden hepsini (salataları ve soğumuş yemekler) buzdolabında saklamak mümkün olmuyor ki, sonuçta, özellikle yaz aylarında olağan oda sıcaklığında veya daha sıcak ortamda saklanan hazır yemeklerde mikropların hızlı gelişimi ve çoğalması daha hızlı olabilmektedir.

Bu kuralları bilmekle hem kendinizi, hem de yakınlarınızı gıda zehirlenmelerinden koruyabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder