22 Mayıs 2015 Cuma

Regl Sancısına Ne İyi Gelir ? Kolay Adet Dönemi Geçirme Yöntemleri.


Regl dönemi boyunca geçirilen aşamalar cinsellik açısından çok önemlidir. Bilindiği gibi adet döngüsü, üreme çağında olan bir kadında ortalama 28-30 günde bir tekrar eden bir süreçtir. Bu dönem, son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zaman olarak hesaplanır. Bu süre içinde vücudumuz ve ruh halimiz hormonlara göre değişir.Tabii olarak adete göre cinsel isteğimizin dozu da değişir.

1-30 Gün Arasındaki Regl Tablosu;

1-5. Gün Arası:
Adetin ilk beş gününde hormon seviyesindeki azalma, vücut ve psikolojiye de etkiliyor. Özellikle östrojenin azalması ile saçların daha cansız, moralin bozuk olmasına yol açar. Kendimizdeki değişikliklerle birlikte kanımız da azalmaktadır. Özellikle karın ağrıları dayanılmaz olur.
6-12. Gün Arası:
Bu süreçte östrojen artıyor, ve kadınların kendilerini daha iyi hissediyor. Saçlar parlıyor, cilt pembe ve ışıltılı bir hal alır.
13-15. Gün Arası:
Bu dönemde östrojenin etkisiyle etrafa yayılan kokuların çekim etkisi yükselir.
16-30. Gün Arası:
Bu süreçte östrojen seviyesi düşer, progesteron seviyesi yükselir. Bu dönemde rahim hamileliğe hazırlanır. Olumsuz yönü ise vücudun su tutması, göğüslerin büyümesi.

Kadınlarda regl sırasında hafif ya da şiddetli ağrılar olur. Bu regl ağrıları kanamaların normal düzeyde olması için meydana gelen rahim kasılmalarının yarattığı ağrılardır. Bu ağrılar hayatınızı etkilemez ve ağrı kesicilerle durdurulabilir.
Ancak 100 kadından onunda bu ağrı çok farklı şekilde gerçekleşebilir. Regl ile başlayan ağrıların şiddeti fazla olabilir ve bu ağrılar o kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir.

Regl sırasında neden kasılmalar ortaya çıkar?

Adet döneminde rahim kasılması adet sancısı olarak görülür.Rahmin sıkıştırma amacı rahim iç tabakasının adet dönemi ile yenilenmesi sırasında meydana gelen aybaşı kanamasının seviyesini en aza indirmektir.

Adet döneminde oluşan kasılmalar ile çocuklukta prostaglandin olarak adlandırılan bazı maddeler ifraz edilmektedir. Sancıların olması bu maddelerin fazla miktarda salgılanmasına dayanmaktadır. Bu tür maddelerin salgılanması genellikle yumurtlamalı bir adet döneminde oluşabileceğinden, adet döneminden bir gün önce başlayan ve adet döneminin bitmesi ile tamamen ortadan yok olan adet sancısı daha önceki adet döneminde yumurtlamanın gerçekleştiğini gösteren bir belirtidir.

Sancılı regl dönemi geçirmeye neden olabilecek haller nelerdir?

RİA (spiral)
Gebelik için önlem olarak kullanılan spiraller adetlerin sancılı geçmesine yol açabilir.

Endometriozis
Regl döneminin sancılı geçmesine neden olan başka bir sorunda endometriozis. Endometriozis aynı zamanda çiftlerin bir muayene olmadan çocuk sahibi olmalarına engelleyen bir hastalıktır. Endometriozis tedavisinden sonra çiftler kendiliğinden hamile kalabilir.Yardımcı tedavilerinin uygulanması faydalıdır. Bu tedavilerden en çok tercih edilen tedavi tüp bebek tedavisidir.

Böyle olasılıkların dışında rahim ağzında oluşabilecek iltihap hastalıkları da regl döneminin sancılı geçmesine neden olurken, kısırlık için etkili faktörler arasında yer alır. Uygulanan tedavi ile başarısız sonuç veren inflamatuar problemlerinde başka tedaviler devreye girer ve çiftlerin çocuk sahibi olma arzuları gerçekleşir. Uygulanan basit artırma tedavilerinde hiçbir sonuç alınmazsa tüp bebek uygulaması ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler çocuk sahibi olabilir. Ancak hastalığın erken teşhis tedavide başarı sağlamak için oldukça önemlidir.

Regl Döneminin Başlayacağını Gösteren Belirtiler Nelerdir?

Regl (aybaşı) sancıları özellikle regl görmeden bir gün önce başlar. Reglin başlaması ile birlikte derecesi artar ve regl döneminin tamamlanması ile yok olur. Regl sancısı ile birlikte bulantı, kusma, baş ağrısı ve bel ağrısı oluşabilir. Ağrıların şiddetini artırması ile bayılmalar neden olmaktadır.

Regl Sancısına Ne İyi Gelir?

Eğer jinekolojik muayene sırasında sancıya yol açan bir belirtiye rastlanılmışsa ilk olarak bunun ortadan kaldırılması gerekir. Tedavide başarılı sonuç alabilmek için son derece önemli bir durumdur. Eğer muayene düzgün yapılmamışsa, tedavide başarı sağlamak mümkün değildir.
Eğer yapılan jinekolojik takiplerde herhangi bir problem çıkmadıysa, hastaya uygulanacak ilk tedavi ağrı kesici ilaç ile sıcak su torbası presi olacaktır.Diğer bir tedavi yöntemi ise doğum kontrol haplarıdır.Doğum kontrol hapları düzenli olarak kullanıldığında adet dönemini ayarlaması ve sancıların derecesini hafiflettiği bilinir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder