25 Mayıs 2015 Pazartesi

Sinüzit Nedir? Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?



Sinüzit,burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen isimdir. Bu boşlukların burun içine çıkışını sağlayan kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle iltihaplanma sonucu ortaya çıkan enfeksiyona sinüzit denir. Sinüzit akut ve kronik olmak üzere iki türü vardır.

Akut sinüzit: Burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözler etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışan yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilirken artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri olabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı gibi şikayetler görülebilir.

Kronik sinüzit: Belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük gibi belirtileri görülebilir.

Sinüzit Tedavisi

Yüz kemikleri içerisinde ve burunun iç yapısını oluşturan kemiklerdeki hava boşluklarına sinüs denir.Sinüsler burunun her iki tarafında ve 4 ayrı yerde meydana gelebilir. Burunun düz yan taraflarında bulunan boşlukların en büyüğüdür. Burunun üst tarafında alın kemiği içindeki sinüs frontal sinüs, burunun arka ve üst tarafında bulunan ve orta çizgide tek olan sinüs sfenoid sinüs denir. Ayrıca, burunun yan üst taraflarında bir çok küçük boşluktan ibaret bölümlere de etmoid sinüs denir.

Sinüzitin oluşturan faktörler nelerdir?

Kış aylarında, özellikle evlerde iyice kuruyan hava, sinüzit gelişmesine neden olacak koşulları ortaya çıkarır. Öte yandan, hafif nezle, grip varken uçakla seyahat edilmesi, su altına inmek, uzun süre soğuk havaya maruz kalınması ve alerji durumunun devam etmesi sinüzite neden olur veya var olan sinüziti daha zor duruma düşürür.


Sinüzitin belirtileri nelerdir?

Bir aydan kısa süren sinüzite akut, daha uzun süre devam eden sinüzitlere ise kronik sinüzit denir. Tahmin edildiğinin aksine, sinüzitlerin en çok rastlanan belirtisi baş ağrısı değildir. Hatta baş ağrısı sinüzitde nadiren görülen bir semptomdur.

En çok görülen belirtileri:
-Burun Tıkanıklığo
-Sarı, yeşil renkli veya kanlı burun akıntısı
-Göz çevresinde ve yanaklarda ağrı
-Başta Baskı hissi
-Kafa Eğildiğinde artan yüz ağrısı
-Kötü Ağız kokusu

Sinüzitin önlenmesi için yapılabilecekler
Sinüzitin önlenmesi konusunda özellikle burun ile sinüsler arasındaki kanallarda bir darlık varsa daha hassas olmalısınız. Alerji sorununuz varsa bu konuda gerekli önlemler alınmalı ve gerekirse alerjiye karşı tedavi yapılmalıdır. Özellikle kış aylarında ısıtıcıların yol açtığı kuru hava sinüs enfeksiyonlarının oluşmasına zemin hazırlar. İdeal nem oranı olan% 35-% 50 seviyelerini sağlamak için evinizde nemlendirici cihazlar ya da basit kış aylarında ısıtıcıların üzerine su dolu kaplar koyabilirsiniz. Sinüzite sık sık yakalanan kişilerin yaz aylarında özellikle havuzda derine dalmaması ve başını suya salmaması tavsiye edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder