28 Mayıs 2015 Perşembe

Tüp bebek Nedir ? Tedavisi Nasıl Yapılır ?


Tüp bebek, kısaca kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerin vücut dışında döllenmesi olarak belirtilebilir. Anne olmaya hazırlanan kadınların yumurtalıklarından alınan yumurtalar ile baba olmaya hazırlanan erkeklerin spermatazoidlerinin laboratuvarda birleştirilerek döllenmesi ve elde edilen embriyoların tekrar anne rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Tedavinin ilk aşamasında yumurtalar geliştirilir ve uygun zamanda alınır, daha sonra laboratuvarda spermatazoidler birleştirilerek gelişen embriyolar anne rahmine yerleştirilir.

Embriyolar rahim içerisine rahim duvarına ince kateter ile yerleştirilir. Bu işlemlerin sonucunda kadınların yaklaşık % 50 başarı oranıyla gebe kalabilmektedirler. Fakat böyle gebeliklerin bir kısmı düşme ile sonuçlanır. Tedavi uygulanan çiftlerin % 40'ı çocuk sahibi olabilir. Bu oran bir çok uygulamalarda %70-80 kadar yükselebiliyor. Geri kalan % 20-30'luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen çocuk sahibi olamamakta.

Tüp bebek için çeşitli ilaçlarla (Gonal-F, Puregon, Menogon) kadının yumurtalıkları hazırlanır. Yumurtalıkların hazırlanması amacıyla çok sayıda embriyo oluşturan yumurta elde edilmektir. Çok sayıda embriyonun rahim içine yerleştirilmesinin (embriyo transferi) hamile kalma şansını artırdığı görülmektedir. (Gebelik oranları bir embriyo yerleştirildiğinde yaklaşık % 10, üç embriyo yerleştirildiğinde is e% 40-50 civarındadır.)

*
Tüp bebek önceleri enfeksiyon veya cerrahi işlem sonucunda rahim yollarında kalıcı kusur meydana gelen kadınlara uygulanmaya başlanmış, kısa süre sonra ise kısırlığa yol açan nedenlerin tedavisinde de kullanılmıştır. Bugün endometrioz, nedeni izah edilmeyen kısırlık olguları ve kişi ile ilgili sorunlarda tüp bebek yöntemleri ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder