22 Mayıs 2015 Cuma

Sistit Nedir ? Sistit Hastalığı Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir ?


Sistit,diğer adıyla mesane mukoza iltihabı.Bu idrar yolları iltihabı hastalıklarının en yaygın olanlarından biridir. Kadınların % 20 ile 25'i çeşitli formlarda sistit geçirirler, yüzde 10'u ise kronik sistit hastasıdır ve bu rakamlar her yıl artmaktadır. Erkekler bu hastalığa daha az yakalanırlar. Erkeklerin sadece % 0,5'i sistit olurlar.

Çoğu zaman sistite kadınlar yakalanmaktadırlar ve bu onların organizmalarının anatomik yapısı ile ilgilidir.Bunun sebebi ise kadınlarda idrar kanalı geniş ve kısadır, bu nedenle erkeklere göre kadınların idrar kesesi enfeksiyona daha yatkındır. Enfeksiyon sistitinin nedeni çoğu zaman bağırsakta veya idrar yollarında bulunan mikrop yüzünden meydana gelir.

Sistite neden olan bazı olumsuz faktörler;

Mesane duvarlarında kan dolaşımının bozulması, örneğin, hareketsiz çalışmada (bilgisayar başında durmadan 4-6 saat çalışmak), sık sık ve uzun süreli kabızlık yaşamak, uzun süre dar elbise, iç çamaşırı ve çorap giymek; bağışıklık sisteminin çökmesi, idrarla çıkan maddelerin idrar kesesi duvarlarına tetikleyici etki göstermesi ve kızartmalı ve yağlı yemeklerin sık tüketilmesi bu faktörlerden bazılarıdır.Ayrıca menopoz, diabete bağlı metabolizma hastalıkları da sistite yol açabilir.

Sistit Hastalığının Belirtileri

Akut sistitde sık sık idrara gitmek yaygındır, idrar kesesi ve ara bölgesinde keskin ağrılar olur, Kanama olabilir. İltihap süreci ne kadar güçlü olursa, bir o kadar da idrara gitme sinyalleri sıklaşır ve ağrılar keskinleşir. Akut sistitin ağır formlarında insanlar gece gündüz 15-20 dakikada bir idrara gitmeye ihtiyacı duyar. Ağır durumlarda vücut ısısı yükselir, bulantı ve kusma olur.

Sistit Hastalığının Teşhisi

Sistitin bazı belirtileri, idrar kesesi veya böbrek hastalıkarı, mesane ve prostat tümörleri ile uyuşmaktadır. Bel bölgesindeki ağrı böbrek enfeksiyonu belirtisi de olabilir. Bu nedenle hastalığın kesin teşhisi için doktor enfeksiyona göre PZR-analizi yapabilir veya bakteriyolojik idrar tahlili isteyebilir. Bazı durumlarda ise sistitin nedenini netleştirmek için doktor Sistoskopi yani idrar kesesinin iç yüzeyine bakmak isteyebilir.

Sistit Hastalığının Tedavisi

Eğer sistitden şüpheleniyorsanız onu ertelemeye kalkmayın ve tedaviyi de geciktirmeyin. Uygun tedavi veya tedavinin geciktirilmesi kronik süreç haline geçebilir ve ömürlük hastalığa dönüşebilir. En kısa zamanda bir üroloğa yada kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız önerilir.

Eğer muayene sırasında hastalığın nedeninin kronik enfeksiyon olduğu netleşirse, sadece sistitin tedavisi uzun süreli sonuç vermeyebilir. Bu durumda mutlaka idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi yapılmalıdır. Sistitin bir nedeni de bağışıklığın düşmesi olduğundan, genel güç toplamak için vitamin tedavisi ve fizyoterapi kursları da gerekmektedir.

Sistit Hastalığını Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Kadınlar için sistitin önleme, öncelikle onun oluşmasına neden olan faktörlerin etkisinin azalması ve giderilmesi ile başlanır. Ayrıca yukarıda belirtilen hijyen kurallarına uymak gerekir. Aşırı dar iç çamaşırı giymek, fazla baharat ve alkol almak dikkat edilmesi gereken hususlar arasında. Sıcak giyinin. İşyerinde her 1,5 bir 5 dakikalık mola edin veya hareket edin. Eğer kabızlık varsa, meyve-sebze ve bitkisel gıda alın ve son olarak da bol su için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder