20 Mayıs 2015 Çarşamba

Emzik Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Bebekler doğumun ardından emzik kullanmaya alışır ve bu alışkanlıktan kurtulmaları uzun sürebilir. Doğumun hemen ardından kullanılmaya başlanan emzik genellikle 2 – 3 yaşına kadar devamlılığını sürdürür. Fakat emzik kullanımında dikkate alınması gereken bazı detaylar vardır.

Emzik bir diğer adı ile yalancı meme bebeklerde emme içgüdüsünü doyum ve güven hissi oluşturuyor. Emzik kullanımında bilinçli olmak ve bebeğe doğru yaklaşım ile emzik vermek gerekiyor. Emzik kullanmayan bebeklerde bir süre sonra parmak emme alışkanlığı ortaya çıkabiliyor. Parmak emme alışkanlığından ziyade bebeğin emzik alışkanlığını bırakması daha kolay oluyor. Parmak emmeye alışan çocuğun bu alışkanlığı bırakması daha uzun sürebiliyor. Parmak emme alışkanlığı olan çocuklarda damak ve diş problemleri oluşabiliyor.

Emzik kullanımında önemli detaylar

Emzik alışkanlığı nasıl bıraktırılır?

Ebeveynlerin en fazla dikkat etmesi gereken ayrıntılar, bebek huzursuz ve sinirli iken emziği bebeği sakinleştirmek amacı ile kullanmamaktır. Huzursuz ve ağlayan bebeği ilk olarak güzel bir yaklaşım ile sakinleştirmek gerekir.

Emzik gece de kullanılmalı mı?

Emziğe alışkın olan bir bebeğin gece boyunca emziksiz uyuması oldukça zor bir ihtimaldir. Bebek eğer emzik almadan uyumuyor ise emzik verilmelidir. Ancak bebek uyuduktan sonra bebeği uyandırmadan emzik alınmalıdır.

Emzik şekerli maddeler ile tatlandırılmalı mıdır?

Emziğin şekerli maddeler ile tatlandırarak bebeğe verilmesi yanlış bir davranıştır. Tatlandırılarak verilen emzik bebeğin diş yapısında zedelenmelere ve hatta diş çürüklerine yol açabilir.

Emzik nasıl temizlenmelidir?

Emzik temizliği ayrıca özen gösterilmesi gereken bir ayrıntıdır ve temizliği emziğin yapısına göre farklılık gösterebilir. Silikon tarzda olan emzikler sıcak su yardımı ile temizlenebilir. Kauçuk emzikler ise özel temizleyici maddeler kullanılarak ve soğuk yardımı ile temizlenmelidir.

Emzik hangi yaşlarda bırakılmalıdır?

Emzik kullanan bebeklerin ortalama olarak 2 yaşında emziği bırakması gerekir. Ancak emzik alışkanlığından vazgeçilmiyorsa bu sınır biraz daha uzatılabilir. Fakat bu arada emzik kullanım aralığı seyrekleştirilmelidir. Emziğin bıraktırılması aşamasında çocuğun eline oyalanması ve emziği unutması için taze sebze ve meyve verilebilir. Ayrıca emzik alışkanlığı en fazla 4 yaşına kadar devam etmelidir. Aksi takdirde diş ve kulak iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder