13 Mart 2015 Cuma

Alerjisi Olan Kişiler Ne Yapmalıdır ?



Solunum ya da temas yoluyla kişinin maruz kaldığı çeşitli maddelere karşı bağışıklık sisteminin bu maddeler verdiği reaksiyondur. Bu maddeler zararlı olmadıkları halde kişinin bağışıklığının aşırı duyarlılık göstermesine alerji denir.

Bağışıklık sistemi, yabancı maddeyle ilk kez karşılaşması durumunda yabancı maddeye karşı antikor geliştirir ve otomatik olarak savunmaya geçer. Bu yabancı maddelerle tekrar karşılaştığında daha önce geliştirmiş olduğu antikorlar devreye girer. Bu nedenle, polenlere karşı alerjisi olan biri her polenlerin döküldüğü mevsiminde alerji riski taşır.

Alerji Belirtileri, etkilenen organa ve şiddetine göre çok çeşitli olmakla birlikte genel olarak kaşıntı, döküntü, hapşırma, burun akıntısı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, gözlerde yanma, dudaklarda şişme olarak sayılabilir.

Saman Nezlesi, Göz Nezlesi, Astım, Egzema ve Kurdeşen en sık görülen alerji türleridir.
Alerji nedenlerinde kalıtımın önemi büyüktür. Ayrıca alerjinin başlıca nedenlerini polenler, evdeki tozlar, kedi – köpek gibi hayvanların tüyleri ve küf mantarları oluşturmaktadır. Sigara dumanı, katkı maddesi bulunan gıdalar, kullanılan deterjan ve parfüm kokusu ve hava kirliliği de alerji şikayetlerini artırabilir.

Alerji tedavisinde yapılması gereken ilk şey alerjiye neden olan etkenin ne olduğunu bulup, kişiden uzaklaştırılmasıdır. Kişinin alerjisinin şiddetine göre ilaç ve aşı tedavisi de kullanılabilir. Alerjiden korunmak için de alerjinin çeşidine göre alerjiye neden olan etkilerin ortadan kalması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder