27 Mart 2015 Cuma

İmplant Tedavi Tekniği


İmplant, Latince “in” ve “planto” köklerinden oluşan bir terimdir ve “içine yerleştirilen” anlamına gelir. Medikal anlamda ise fonksiyon görmek ya da bir organı tamir etmek amacı ile vücudun herhangi bir yerine yerleştirilen organik veya inorganik cisimdir. İmplant protez, vücudun kayba uğrayan herhangi bir kısmını tamamlamak, iyileşmesine yardımcı olmak amacı ile doku içerisine yerleştirilen yapay aygıtların proteze destek sağlaması anlamına gelmektedir. Diş hekimliğindeki uygulama alanı ise, diş kayıpları sonucu oluşan fonksiyonel ve estetik bozuklukların ilk haline en yakın şekilde hastaya iadesidir.

Klasik yöntemlerin ortaya çıkardığı sorunların ve bir noktadan sonra yetersiz kalmalarının sonucu olarak doğmuş bir tekniktir. Diş hekimliğinde sabit veya hareketli protezlere destek olmak amacıyla uygulandığı gibi çene ve yüz bozukluklarının restorasyonunda da kullanılmaktadır.

Yani implant, hem estetik amaçlı ve hem de tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Uygulamada daha çok protez yerine geçmesi için kullanıldığı herkesin malumudur. Hastada kalıcı olması için üretilen implant, istendiği zaman çıkartılabilen bir şey değildir. Bu yönüyle geleneksel takma dişlerden ayrılır. İmplantın görevi yukarıda belirttiğimiz gibi proteze destek olmaktır, yani implantın kendisi aslında protez değildir. İmplant takılmış bir hastanın protez olmaksızın görüntüsü, çene kemiğinden çıkan titanyum bir uç şeklindedir. Protez, yani takma diş bu ucun üzerine yapıştırılır. Estetik amaçlı olması da buradan kaynaklanır, protezin kalitesi ve özelliği örneğin porselen dişler yerine geçmesini sağlayabilir. Ancak elbette ilk kullanım amacı tedavidir. Sadece estetik amaçlı olarak kullanılmaz, bunun için çok daha pratik ve basit metotlar vardır.


İmplant tedavisi, hastanın anestezi altında çene kemiğinin açılmasını gerektirir. Çene kemiği özel aletlerle yülür ve implant içine yerleştirilir. Zaman içinde kemiğin bir parçası halini alacaktır. Yara dikiş atılarak kapatılır. İyileşme oldukça uzun sürer. Kişinin yaşı ve kemik yoğunluğu, iyileşme süresini etkiler. Ancak genellikle bu süre 3 ile 6 ay arasında değişir. Bu süre zarfında implant üzerine geçici bir protez takılır ve hasta günlük yaşamına devam edebilir. Sürenin sonunda ise kalıcı protezi takılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder