7 Mart 2015 Cumartesi

Şizofreni Hastalığının Nedenleri



Şizofreni hastalığı, sanrılar ile meydana gelen bir duygu bozukluğu hastalığıdır. Bu hastalık günümüzde oldukça yaygınlık kazanmıştır. Bu hastalara toplum içinde her zaman “tehlikeli” ve “zararlı” gözüyle bakılır. Bu düşünce aslında doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü araştırmalara göre şizofreni hastalarının saldırganlık oranı ile normal sağlıklı insanların saldırganlık oranı arasında pek büyük bir fark bulunmamaktadır.

Şizofreni Hastalığı Nedenleri

Öncelikle Şizofreni’nin nedeni net olarak bilinmese de bu hastalık hakkında çok çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bu görüşlerden birincisi ailesel faktörlerdir. Buna göre anne ya da babası şizofren olan bir çocuğun, şizofreni hastası olma ihtimali oldukça yüksektir. Bir çocuğun kardeşlerinden birisi şizofren ise, o çocuğun şizofreni olma olasılığı %10′u bulabilir. Tek yumurta ikizlerinin ise biri şizofren ise diğerinin şizofreni olma olasılığı %45′i bulabilmektedir.

Şizofreni‘ye neden olan etmenler arasında beyinde bulunan nörotransmitter maddelerinden biri olan dopaminin’in artışının da bulunduğu belirlenmiştir. Bunun yanında serotonin ve norepinefrin’in de şizofreni’ye sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Şizofreni’ye etki ettiği iddia edilen bir diğer görüş ise sürekli stres halinde olan insanların, kalp hastalarının, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve hamileyken gribe yakalanan annelerin çocuklarının şizofren olabileceğidir. Ancak bu kanıtlanmış bir teori değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder