6 Mart 2015 Cuma

Bebeklerde Göz Sulanması



Bebeklerde sıklıkla görülmekte olan göz sulanması uzun süre geçmediğinde çeşitli sorunlara yol açabilir. Sıklıkla görülen bir problem olan göz sulanması, hiçbir sağlık sorunu bulunmayan ve normal zamanda dünyaya gelmiş bebeklerin yaklaşık %5’inde görülebiliyor. Göz sulanmasıyla birlikte, bebeklerde oluşan göz çapaklanması da sıklıkla görülen durumlar arasında yer alabiliyor.

Gözyaşı kanalının gelişimini tamamlayamamış olan bebeklerde çapaklanma ve göz sulanması daha yaygın bir şekilde görülür. Bu gözyaşı kanalının burnun boşluğuna açıldığı yerde ince bir zar yer almaktadır. Bu ince zar, bazı durumlarda tıkanıklık oluşturur ve oluşan gözyaşı beraberindeki artık maddeler toplanarak gözün etrafında birikmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bebeklerde daha sık göz sulanması ve çapaklanma görülmektedir.

Bebeklerde oluşan gözyaşı kanalının tıkanıklığı, bebeklerin %95’inde bir yaşına gelmeden kendiliğinden açılma gösterir. Bu süre zarfında ise bebeğinizin bir yaşına gelene kadar gözyaşı kanalına parmak ucunuzla hafif bir masaj uygulanması ve bazı durumlarda antibiyotik damlalar kullanılması yeterli olabilecektir. Masaj uygulanması esnasında ise işaret parmağının ucuyla gözün iç köşesinden başlanılarak burnun birleşim yaptığı noktaya doğru hafif bir şekilde kaydırılarak yapmak gerekir. Yapılan bu uygulama, gözyaşı kanalı içinde basınç oluşturularak kanalın diğer ucundaki tıkanıklığın açılmasını sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder