8 Mart 2015 Pazar

Güneş Işınlarından Korunma Yolları



Bir an için Güneş’in Dünya’mızı hiç aydınlatmadığını düşünün! Hiç kimse böyle bir şey olmasını tabi ki istemez. Herkes yeni günün güneşin doğumuyla başlamasını ister. İnsanoğlu zaten günü Güneş’e göre düzenlemiştir. Çok severiz güneşi ve onsuz bir dünya asla düşünemeyiz. Çok severiz sevmesine de gün geçtikçe ondan birazda zarar görürüz. İşte bu tam olarak ışınları yüzünden olur.

Güneş ışınları…

Son yıllarda ozon tabakasında büyüyen delikle beraber dünyaya süzülmeden ulaşan güneş ışınları bir diğer adıyla mor ötesi ışınlar; bedenimiz, özellikle de derimiz için çok zararlıdır. Aslında yanlış bildiğimiz o kadar çok şey var bu konuda: gölge de güneşten etkilenmediğimizi düşünmemize rağmen yansıyan ışık yine güneşe doğrudan maruz kalmış gibi bizi etkileyebilir.

Güneş ışınlarının zararları bir önceki etkisine eklene eklene devam eder. Bu da çocukluktan itibaren etkisi altında kaldığımız güneş ışınları kaybolmayıp, yaşlılığımızda da bizimle birlikte olması anlamına gelmektedir. Bu yüzden çocukluktan itibaren güneş ışınlarından korunmamız gerekir. Ayrıca bilinmeyen ilginç bir ayrıntı da yaşlılıkta oluşan kırışıklıklarının %80 i yine güneş ışınlarının zararlarından dolayıdır.

Güneş, ışınlarıyla herkes üzerinde aynı tepkiyi gösteremez. Özellikle açık tenli ve renkli gözlü insanlar, diğer insanlara göre güneşten daha çok etkilenirler. Çünkü açık tenli insanlarda melanin pigmenti az bulunmaktadır. Bu insanlarda bulunan  pigmentler ise doğal koruyuculuğundan mahrumdur.

Bu kadar zararlı şeyleri yararlı hale dönüştürmek elimizdedir. En başta saat 10:00 ile 16:00 arasında güneşten kaçınıp, güneş kremleri kullanmalıyız. Bunları da dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürüp, 4 saat sonunda tekrardan sürmeliyiz. Kıyafetlerimiz ince ve açık renkli olmalı, şapkayla başımızı koruyup, mutlaka gözlük takmalıyız. Çocuklarda ise daha çok özenli olmalıyız, daha yüksek faktörlü kremler kullanmalıyız. Ama  çocukları D vitamini alsın diye doğrudan güneş ışınına maruz bırakmak gibi bir hata asla yapmamalıyız. Tüm bunlarla beraber güneşin tadını çıkarın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder