5 Mart 2015 Perşembe

Dizanteri Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Dizanteri basilinin (shigella) çeşitli türleri ile oluşan ateş, karın ağrısı, kan ve muküslü (balgam) diyare ile seyreden bulaşıcı hastalıklardan biridir.

Dünyanın her tarafında her mevsim görülebilmekle beraber, özellikle yaz aylarında salgınlar yapar. Gelişmekte olan ülkelerde birçok malnütrisyonlu (kötü beslenme) çocuğun sıvı ve elektrolit kaybı nedeni ile ölümüne yol açar.

Bulaşma hastanın açıkta kalan dışkısına konan sinekler, hasta ile direkt temas, kullandığı eşyalar, yiyecek maddeleri, açık kanalizasyonlar yolu ile içme ve kullanma sularının kirlenmesi şeklinde olabilir.

Dizanterinin Belirtileri :

Kuluçka dönemi 1-2 gündür. Ani yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusmalar ve diyare ile başlar. Dışkı sulu, yeşil veya sarı renkli, bol muküslü (balgamlı)’dır. Sonraları kanlı ve cerahatli gelmeye başlar, dışkı ile karışmaz.

Hastada şiddetli ve ağrılı ıkınmalar vardır. Küçük çocuklar sıvı ve elektrolit kaybı nedeni ile çok çabuk komaya girebilirler.

Hastanın Bakımı :

Dizanteriden kuşkulanılan hastanın derhal hastaneye iletilmesi zorunluğu vardır. Ağızdan alabilenlere sıvı bir diyet uygulanır, alamayanlarda tedavi ve beslenme damar yolu ile yapılır. Uygun antibiyotik ilaçlar verilir.

Dizanteriden Korunma :

Aşısı yoktur. Hastalar hastanede izole edilmelidir. Hasta dışkısı açıkta bırakılmamalıdır. Sular klorlanmalı ya da kaynatılmalıdır. Sütler pastörize edilmelidir. Kara sineklerle savaşılmalıdır, çocukların yiyecekleri açıkta saklanmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder