6 Mart 2015 Cuma

Tüp Bebek Yöntemi Nedir? Tüm Detayları ile..



Çocuk sahibi olmak her insanoğlunun hayalidir. Ama ne yazık ki bazı insanlar doğuştan yada sonradan gelişen olumsuzluklar nedeniyle çocuk sahibi olmak için gerekli olan belli başlı biyolojik fonksiyonlardan yoksun olmaktadır. Bilimsel gelişmelerin bu duruma çare bulamadığı eski toplumlarda insanların hayatlarını son derece olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar ortaya çıkmaktaydı. Ama günümüzde ise gelişen teknoloji ve yöntemler bu sorunu ortadan kaldırmak için önemli adımlar atmıştır. Çiftlere çocuk sahibi olma konusunda yeni umutlar vermiştir. Bu adımlardan en büyüğü ise tüp bebek yöntemidir.

Tüp bebek yöntemi,doğal yollarla hamile kalamayan kadınlar için geliştirilen bir son dönem tedavi şeklidir. Anneden alınan yumurtaların dış ortamda eşinin spermleri ile döllenmesinin sağlanması ve ardından oluşturulan zigotun anne rahmine yerleştirilmesi esasına göre uygulanmaktadır. Bu yöntemle çiftlere sadece döllenme aşamasında değil aynı zamanda sperm ve yumurtaların yeterli olgunluğa ulaştırılması konusunda da destek olunmaktadır. Son yıllarda ise meni yapısında sperm bulunmayan erkek bireylerin testisinde bulunan spermlerin kullanılmasıyla binlerce çift çocuk sahibi olma şansını yakalamıştır. Kadınlarda ise çeşitli ilaçlar kullanılarak yumurtaların uyarılması sağlanır. Uyarma işleminin sonucunda çok sayıda embriyo oluşturabilecek yumurta elde edilmiş olur. Bu sayede ana rahmine çok sayıda embriyo yerleştirilmiş ve doğum olasılığı yükseltilmiş olur. Ancak bu durum çoklu doğumları da beraberinde getirmektedir. Bu alandaki araştırmalar her geçen gün yeni meyveler vermektedir.

İlk tüp bebek olan Louise Brown 1978 de İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Ve kendisi 29 yaşında iken normal koşullarla, tüp bebek yöntemine gerek duymadan hamile kalmıştır. Bu yöntemden isteyen herkes kolayca faydalanamamaktadır. Tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde bazı kriterler aranmaktadır. 3 yıllık resmi evli olmak, annenin 23-40 yaş aralığında olması ve bazı sosyal güvenlik kriterleri örnek olarak verilebilir. 2005 yılının şubat ayında yürürlüğe giren bir düzenleme ile bu yöntem ödeme kapsamına alınmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder