8 Mart 2015 Pazar

Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi



Sinüs tıp dilinde, alında, yanak altında ve burun arkasına yerleşmiş hava dolu boşluklara verilen isimdir. Sinüsler mukus (sümük) denilen bir salgı üretirler. Sinüzit, sinüslerin enflamasyonu yani ödemidir. Sinüs enfeksiyonlarına her zaman burun enfeksiyonu da eşlik eder. Bu yazımızda yaygın sinüzit belirtileri ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Sinüzit Belirtileri

Akut sinüzitte en belirgin bulgu baş ağrısı iken, kronik sinüzitte baş ağrısı yerine yüzde basınç, başta ağırlık hissedilir. Akut sinüzitte ateş görülürken kronik sinüzitte ateş olmayabilir ya da sinsi bir ateş vardır. Hem akut hem kronik sinüzitte hastalar burun ve geniz akıntısından şikâyet ederler. Kronik sinüzitte akıntı genelde koyu renk olmaktadır. Bazı kişilerde daha belirgin bir şekilde ağız kokusu oluşur. Kronik sinüzitte gıcık tarzı bir öksürük gelişirken, hem kronik hem de akut tip sinüzitte hastalar burun tıkanıklığından şikâyetçidirler. Hastada kronik bir yorgunluk ve buna eşlik eden kas ağrıları gelişebilir. Hastaların bazısında tüm bulgular görünürken bazısında birkaçına rastlamak mümkündür.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit belirtilerinden bahsettikten sonra tedavisine gelecek olursak, birçok farklı tip sinüzit olduğundan standart bir tedavi yöntemi yoktur. Genelleme yapmak gerekirse, kişinin öncelikle kendisini koruması gerekir. Sinüzite yol açabilecek tüm risk faktörlerini öğrenip bunlardan uzak durması gerekir. Gerektiğinde ilaç kullanılması gerekir. Bazı durumlarda operasyon önerilir.

Sinüzit belirtileri ve tedavi yöntemleri kişiye özeldir. Bu yüzden kişinin bilinçlenip kendini tanıması gerekir.

ÖZET: Kronik sinüzitte gıcık tarzı bir öksürük gelişirken, hem kronik hem de akut tip sinüzitte hastalar burun tıkanıklığından şikâyetçidirler. Hastada kronik bir yorgunluk ve buna eşlik eden kas ağrıları gelişebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder