6 Mart 2015 Cuma

Romatizma Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?



Romatizma, halk dilinde ve artık tıp diline de yerleşmiş olan tanımı ile “kireçlenme”, kas ve eklem bölgelerinde meydana gelen bir hastalıktır. Vücudumuzu oluşturan iskelet sistemi üzerinde ve bazen da iç organlarda bulunan kaslarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle eklem yerlerinde bulunan kaslarda meydana gelen ağrı, şişlik, kızarma ve hareket yeteneğinin azalması gibi durumlar olarak ifade edilir. Romatizma, yaş ilerledikçe görülebilen bir hastalıktır. Daha çok bayanlarda ortaya çıkmaktadır. Küçük çocuklarda da görülebilmektedir.

Romatizmanın ortaya çıkması yaşa, cinsiyete ve yaşam şekline göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak hastalığa neden olan asıl sebep, kaslara aşırı yüklenmek, yani aşırı kilo almaktır diyebiliriz. Kilolu insanlarda daha sıklıkla görülmektedir. Vücudun ağırlığı arttıkça, eklemlere uygulanan baskı da artarak, romatizma hastalığına sebep olmaktadır.

Romatizma Tedavisi

Romatizma tedavisi, ilaç ile ya da fizik tedavi ile yapılabilmektedir. Bu tedaviden önce, tavsiye etmemiz gereken bir husus da, insanın kendi kendisinin doktoru olmasıdır. Kilo almamaya özen göstererek, vücudu aşırı sıcak ya da soğuğa maruz bırakmayarak, eklemlere aşırı yük yüklememeye çalışarak, kendi tedavimizi başlatmış olabiliriz. Hastalık aşamasına geçildiğinde doktorlar tarafından ilaç ile ağrı, acı ve şişkinliği azaltacak ilaçlar ile tedavi yöntemine başlanmış olunur. Ya da bir diğer tedavi yöntemi olan fizik tedavi ile kasların hareketleri rahatlatılmaya çalışılır. Romatizma tedavisinin bir diğer çeşidi de cerrahi müdahaledir. Hastalık ileri bir safhada ise, ya da eklemlere ilave gerektiği durumlarda, doktor tarafından müdahale edilir ve gerektiğinde eklem yerlerine aparatlar yerleştirilir ve hareket kabiliyetinin artırılması sağlanır.

Romatizma Nasıl Oluşur?

Romatizmanın nasıl oluştuğuna dair kesin bir bulgu olmamakla birlikte, eğer, vücudunuz da ağrı, hareketlerinizde kısıtlılık ya da şişkinlik görüldüğü durumlarda ihmal etmeden doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Romatizmanın oluşma nedenleri içerisinde sayabileceğimiz en belirgin bulgulardan biri de vücut da tutukluluk hali ve şekil bozukluğudur.

ÖZET: Romatizma tedavisi, ilaç ile ya da fizik tedavi ile yapılabilmektedir. Bu tedaviden önce, tavsiye etmemiz gereken bir husus da, insanın kendi kendisinin doktoru olmasıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder