4 Mart 2015 Çarşamba

Sporun Sağlığa Etkileri



Spor insan hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Aslında insanlar gün içerisinde istemeden de olsa sporla iç içe olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; iş için yada başka herhangi bir durum için gün içinde yapılan yürüme aktivitesi veya  koşuşturmacalar aslında birer spor faaliyetidir.

İki türlü spor vardır:

a) Eğlence Amaçlı Spor:

İnsanlar günlük hayatın koşuşturmacasından sıyrılmak için spor faaliyetinde bulunurlar. Özellikle son dönemlerdeki spor tesislerinin artışı da bunu net bir şekilde göstermektedir. Eğlence amaçlı yapılan spor, aynı zamanda bir sosyalleşme aracı olmuştur.

b) Sağlık Amaçlı Spor:

İnsanlar, zayıflama, kalp sağlığı, kemik sağlığı ve gerekli hayat kondisyonunu ve hatta psikolojik sağlığını düzeltme amacıyla günlük hayatlarında spora da yer vermektedirler. Belirttiğimiz amaçlarla yapılan sporlara örnek olarak ta sabahları yapılan bir saatlik koşular, halı sahada futbol oynamak ya da basketbol oynamak, yüzmek gibi spor dallarını verebiliriz.

Sporun insan hayatındaki önemi büyüktür. Kişiyi hem bedensel hem zihinsel anlamda rahatlığa huzura kavuşturur. Dolayısıyla sporu günlük hayattan eksik etmemek kişinin sağlıklı yaşamı için önemli bir durum teşkil etmektedir. Spor faaliyetlerini çeşitlendirmek mümkündür. Fakat sporun bile yanlış yapılanı vücuda yarar değil zarar vermektedir. Spor insanın bünyesinin taşıyabileceği ölçüde yapılmalıdır. Aşırı kilo sorunuyla karşı karşıya olan kişiler spor yaparken az ölçü ile başlayıp yavaş yavaş çoğaltmalıdırlar. Aksi takdirde beden aşırı yorgunluğu kaldıramaz ve çeşitli kronik hastalıklarla karşılaşılabilir. Bu nedenle her hastalıkta olduğu gibi spor yaparken de bir uzmanın size uygun ölçüde spor programı yapmasına fırsat tanıyın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder